Tipy a rady

Polévkové tipy a rady

Uvařit dobrou polévku není až na výjimky nic těžkého. Pokud navíc znáte ty správné polévkové triky, bude to pro vás úplná brnkačka.

Naše polévkové rady:

  • Nechce se vám používat jíšku, protože v ní není nic zdravého? Žádný problém, protože jíška už dávno není potřeba. Stačí mít tyčový mixér s dostatkem uvařené zeleniny či brambor a vykouzlíte krémovou hustou polévku raz dva.
  • Pokud máte rádi v polévce kusy zeleniny, masa a jiných surovin, ani vy se nemusíte vzdávat krémové konzistence na úkor zdraví a štíhlé linie. Na závěr přidejte do polévky rozšlehané vejce, hrst ovesných vloček nebo ji na talíři dozdobte domácími krutony z opečeného celozrnného pečiva.
  • Použít můžete i méně tradiční suroviny jako např. rozmixovanou pohanku, jáhly nebo hrašku. U nich je ale potřeba počítat s tím, že ovlivní chuťový výsledek polévky.
  • Přesolili jste polévku? Dejte do ní vařit brambor, ten umí sůl “pochytat” do sebe.
  • Polévku vařte jen nezbytně dlouhou dobu. Nikomu nechutná rozbředlá zelenina, která navíc už nemá žádné vitamíny.
  • Děláte-li játrové nebo kvasnicové knedlíčky, tvarujte je buď namočenou lžící, mokrýma rukama (vzniknou nám kuličky), nebo protlačte přes speciální cedník.
  • Rozpadají se vám játrové knedlíčky? Dejte je před tvarováním ztuhnout zhruba na hodinku do ledničky.
  • Polévku dochuťte až na úplný závěr, když jsou noky provařené a všechny chutě smíchané.
  • Zbyl vám vývar z polévky? Dejte ho zmrazit a použijte nejen pro další polévky, ale i do omáček nebo místo podlévání.
  • Vařte polévky ze sezónních surovin. Na jaře čistící (špenátovou, kopřivovou), v létě spíše studené (okurkovou), na podzim a v zimě pak naopak prohřívací (dýňovou se zázvorem atd.)


Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB