Základem většiny nepečených moučníků bývá sušenkový nebo piškotový základ, který podrží krém či tvarohovou náplň. Mnoho z nich se obejde bez želatiny, ale pokud potřebujeme, aby dezert dobře držel tvar, želatina nebo agar mohou výrazně pomoci. Do krémových dortů se často využívá mascarpone, smetana ke šlehání, tvaroh, ale i zakysaná smetana nebo čerstvý sýr. Na dochucení se hodí vanilka, citronová kůra, kakao nebo káva. A protože je letní sezóna, samozřejmě nesmí chybět čerstvé ovoce, které dodá lehkost a barevnost.
Přestože je příprava nepečených moučníku snadná, je nutné dodržovat pár zásad:
200 g máslových sušenek, 80 g rozpuštěného másla, 500 g tučného měkkého tvarohu, 250 ml smetany ke šlehání, 2 lžíce moučkového cukru, vanilkový cukr, 2 lžíce citronové šťávy, 1 balení plátkové želatiny, 250 g čerstvých jahod
Sušenky rozmixujeme najemno, smícháme s máslem a směs vtlačíme do dortové formy o průměru 20 cm. Necháme hodinu chladit v lednici. Želatinu necháme podle návodu nabobtnat ve studené vodě, mezitím ušleháme smetanu. V míse smícháme tvaroh, cukr, citronovou šťávu a vanilku, přidáme rozpuštěnou želatinu a nakonec opatrně vmícháme šlehačku. Krém navrstvíme na sušenkový základ, poklademe jahodami a necháme v lednici alespoň 4 hodiny ztuhnout.
2 balíčky kakaových sušenek, 2 zakysané smetany, 2 lžíce moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, kakao na posypání
Smetanu smícháme s cukrem. Do formy nebo větší mísy klademe střídavě vrstvy sušenek a smetanového krému – začínáme sušenkami. Vrstvíme, dokud nám nedojdou suroviny, zakončíme krémem. Povrch uhladíme a poprášíme kakaem. Necháme přes noc v lednici. Sušenky změknou a řezy se dobře krájí. Do smetanové vrsty můžeme přidat najemno nakrájané oblíbené ovoce (banán, maliny, jahody).
250 g mascarpone, 200 ml smetany ke šlehání, 3 lžíce moučkového cukru, kůra a šťáva z 1 citronu, kulaté piškoty, limoncello (nebo citronová šťáva), čerstvé ovoce na ozdobu
Ušleháme smetanu, v jiné míse smícháme mascarpone, cukr, citronovou šťávu a kůru, nakonec opatrně vmícháme šlehačku. Piškoty krátce namáčíme v limoncellu nebo citronové šťávě a skládáme do skleniček. Střídáme vrstvy krému a piškotů, hotový dezert ozdobíme čerstvým ovocem a lístky meduňky. Poháry necháme alespoň 2 hodiny ztuhnout v lednici.
250 g karamelových sušenek (např. Lotus), 80 g másla, 250 g mascarpone, 250 ml smetany ke šlehání, 1 lžíce moučkového cukru, 2 lžíce silné kávy, 1 lžička skořice
Sušenky rozdrtíme, smícháme s rozpuštěným máslem a natlačíme do formy. Dáme hodinu chladit do lednice. Mezitím vyšleháme smetanu. Mascarpone utřeme s cukrem, kávou a skořicí. Vmícháme šlehačku a navrstvíme na vychladlý korpus. Hotový dezert ozdobíme rozdrcenými sušenkami nebo špetkou kakaa a necháme ztuhnout minimálně 4 hodiny, nejlépe přes noc.
Nepečené moučníky jsou ideální volbou pro ty, kdo chtějí sladké bez velkého úsilí. Jsou hravé, přizpůsobivé a dají se snadno obměňovat podle toho, co máme zrovna v lednici.
A nejlepší na nich je, že nám dají čas. Třeba na přípravu kávy, ale i na chvíli klidu pro sebe. Troubu i sebe nechte odpočívat.