Tipy a rady

Nepečené moučníky osvěží i potěší

Nepečené moučníky osvěží i potěší

Když se blíží teplé dny, nechce se nikomu stát u trouby. A proč taky? Sladká tečka za obědem může být lehká, svěží a přitom úplně bez pečení. Nepečené moučníky mají své kouzlo. Jsou rychlé, často se obejdou bez vážení, můžeme je dělat s dětmi a v lednici krásně ztuhnou, zatímco my si dáváme nohy nahoru.

Jak je poskládat?

Základem většiny nepečených moučníků bývá sušenkový nebo piškotový základ, který podrží krém či tvarohovou náplň. Mnoho z nich se obejde bez želatiny, ale pokud potřebujeme, aby dezert dobře držel tvar, želatina nebo agar mohou výrazně pomoci. Do krémových dortů se často využívá mascarpone, smetana ke šlehání, tvaroh, ale i zakysaná smetana nebo čerstvý sýr. Na dochucení se hodí vanilka, citronová kůra, kakao nebo káva. A protože je letní sezóna, samozřejmě nesmí chybět čerstvé ovoce, které dodá lehkost a barevnost.

Jaké dodržet zásady?

Přestože je příprava nepečených moučníku snadná, je nutné dodržovat pár zásad:

  • Máslové sušenkové korpusy dobře přitlačíme ke dnu formy (třeba dnem sklenice) a necháme je chladit aspoň hodinu, ideálně déle.
  • Krémy by měly být hladké, ale ne tekuté. Pokud se rozlévají, pomůže pár minut v mrazáku.
  • Dezerty chutnají nejlépe vychlazené, takže ideální je připravit je den předem.
  • Nebojte se experimentovat – jednou sáhněte po malinách, jindy po karamelu, máslových či perníkových sušenkách nebo domácím džemu.

Rychlé vychytávky pro sladké bez pečení

  • Krém je příliš řídký? Pomůže několik minut v mrazáku nebo používání měkkého tvarohu v kostce.
  • Želatinu lze nahradit agarovým práškem (pro veganskou verzi) nebo ztužovačem šlehačky.
  • Sušenky do základu musí být opravdu suché – máslové, kakaové, karamelové. Skvěle fungují i obyčejné piškoty.
  • Dezertům sluší ovoce. Univerzální použijí nabízejí maliny, borůvky, banán, ale zkusit můžete i méně tradiční mango. U něj ovšem pozor, stejně jako např. kiwi, ananas nebo fíky může rozpouštět želatinu.

Vyzkoušejte naše recepty:

Tvarohový dort s jahodami a sušenkovým korpusem

200 g máslových sušenek, 80 g rozpuštěného másla, 500 g tučného měkkého tvarohu, 250 ml smetany ke šlehání, 2 lžíce moučkového cukru, vanilkový cukr, 2 lžíce citronové šťávy, 1 balení plátkové želatiny, 250 g čerstvých jahod

Sušenky rozmixujeme najemno, smícháme s máslem a směs vtlačíme do dortové formy o průměru 20 cm. Necháme hodinu chladit v lednici. Želatinu necháme podle návodu nabobtnat ve studené vodě, mezitím ušleháme smetanu. V míse smícháme tvaroh, cukr, citronovou šťávu a vanilku, přidáme rozpuštěnou želatinu a nakonec opatrně vmícháme šlehačku. Krém navrstvíme na sušenkový základ, poklademe jahodami a necháme v lednici alespoň 4 hodiny ztuhnout.

Řezy s kakaovými sušenkami a zakysanou smetanou

2 balíčky kakaových sušenek, 2 zakysané smetany, 2 lžíce moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, kakao na posypání

Smetanu smícháme s cukrem. Do formy nebo větší mísy klademe střídavě vrstvy sušenek a smetanového krému – začínáme sušenkami. Vrstvíme, dokud nám nedojdou suroviny, zakončíme krémem. Povrch uhladíme a poprášíme kakaem. Necháme přes noc v lednici. Sušenky změknou a řezy se dobře krájí. Do smetanové vrsty můžeme přidat najemno nakrájané oblíbené ovoce (banán, maliny, jahody).

Citronové poháry s mascarpone a piškoty

250 g mascarpone, 200 ml smetany ke šlehání, 3 lžíce moučkového cukru, kůra a šťáva z 1 citronu, kulaté piškoty, limoncello (nebo citronová šťáva), čerstvé ovoce na ozdobu

Ušleháme smetanu, v jiné míse smícháme mascarpone, cukr, citronovou šťávu a kůru, nakonec opatrně vmícháme šlehačku. Piškoty krátce namáčíme v limoncellu nebo citronové šťávě a skládáme do skleniček. Střídáme vrstvy krému a piškotů, hotový dezert ozdobíme čerstvým ovocem a lístky meduňky. Poháry necháme alespoň 2 hodiny ztuhnout v lednici.

Nepečený dort s kávou a karamelovými sušenkami

250 g karamelových sušenek (např. Lotus), 80 g másla, 250 g mascarpone, 250 ml smetany ke šlehání, 1 lžíce moučkového cukru, 2 lžíce silné kávy, 1 lžička skořice

Sušenky rozdrtíme, smícháme s rozpuštěným máslem a natlačíme do formy. Dáme hodinu chladit do lednice. Mezitím vyšleháme smetanu. Mascarpone utřeme s cukrem, kávou a skořicí. Vmícháme šlehačku a navrstvíme na vychladlý korpus. Hotový dezert ozdobíme rozdrcenými sušenkami nebo špetkou kakaa a necháme ztuhnout minimálně 4 hodiny, nejlépe přes noc.

A my máme čas na sebe…

Nepečené moučníky jsou ideální volbou pro ty, kdo chtějí sladké bez velkého úsilí. Jsou hravé, přizpůsobivé a dají se snadno obměňovat podle toho, co máme zrovna v lednici.

A nejlepší na nich je, že nám dají čas. Třeba na přípravu kávy, ale i na chvíli klidu pro sebe. Troubu i sebe nechte odpočívat.



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB