Výroba arašídových křupek začíná u obyčejné kukuřičné krupice. Ta se nasype do zařízení zvaného extrudér, kde působením vysokého tlaku a teploty vznikají nadýchané křupky – podobné popcornu, ale přesně tvarované a hutnější.
Tyto křupky pak projdou procesem ochucení. Arašídy se nejprve jemně rozemelou na pastu, která se vysuší do podoby prášku. Křupky se v této směsi důkladně obalí a přidá se špetka soli.
Výsledek? Lehoučké tyčinky s neodolatelnou arašídovou chutí, které mizí z misky rychleji, než se otevře další sáček.
Arašídové křupky lze rozdrtit a použít místo klasické strouhanky. Vznikne zajímavý obal s oříškovým nádechem, ideální na pečené kuřecí kousky nebo sýr.
Křupky rozemeleme nahrubo, smícháme s medem, semínky a sušeným ovocem. Vznikne originální posypka do jogurtu nebo tvarohu.
Po rozmixování křupek s trochou oleje a špetkou soli vznikne nevšední pomazánka – chuťově podobná arašídovému máslu, ale s jemnější konzistencí.
Křupky zalité rozpuštěnou čokoládou a karamelem, necháme ztuhnout na plechu. Výsledkem je slano-sladká dobrota, která připomíná domácí „snickers“.
Arašídové křupky možná nejsou luxusním produktem, ale o to víc si drží své čestné místo mezi českými pochutinami. ‘Navíc díky jednoduchému složení a univerzální chuti osloví téměř každého.
Takže až příště bude potřeba něco lehkého, chutného a křupavého, ať už k filmu nebo do batohu na výlet, není třeba dlouho přemýšlet. Skočte si do prodejny COOP a arašídové křupky to jistí.