Tipy a rady

Jak vznikají arašídové křupky?

Jak vznikají arašídové křupky?

Jsou lehké jako vzduch, ale zasytí lépe než kdejaký oběd z bufetu. Jemně slané, voňavé a extrémně návykové. Arašídové křupky jsou snack, který si našel cestu do batohů výletníků, rukou školáků i mísy na stole při sledování sportovních zápasů. Ale jak vlastně tahle křupavá legenda vzniká?

Jak se vyrábějí arašídové křupky?

Výroba arašídových křupek začíná u obyčejné kukuřičné krupice. Ta se nasype do zařízení zvaného extrudér, kde působením vysokého tlaku a teploty vznikají nadýchané křupky – podobné popcornu, ale přesně tvarované a hutnější.

Tyto křupky pak projdou procesem ochucení. Arašídy se nejprve jemně rozemelou na pastu, která se vysuší do podoby prášku. Křupky se v této směsi důkladně obalí a přidá se špetka soli.

Výsledek? Lehoučké tyčinky s neodolatelnou arašídovou chutí, které mizí z misky rychleji, než se otevře další sáček.

Kdy se arašídové křupky hodí?

  • Při sledování filmu: Nenápadné chroupání, které neruší, žádné mastné ruce ani šustění obalů. Arašídové křupky jsou ideální parťák do kina – domácího i toho s dekou na gauči.
  • Na oslavy a posezení s přáteli: Stačí je nasypat do misky a v mžiku přitáhnou pozornost. Neformální, oblíbené a hlavně univerzálně přijímané.
  • Pro děti: Bez umělých barviv, nešpiní ruce, lehce stravitelné. Rodiče je ocení v kabelce nebo batohu na cesty.
  • Po náročném dni: Když se člověk vrátí domů unavený a nechce nic složitého, arašídové křupky dokážou zahnat hlad i zlepšit náladu.

Co se dá z arašídových křupek připravit?

1. Křupkový obal na maso či sýr

Arašídové křupky lze rozdrtit a použít místo klasické strouhanky. Vznikne zajímavý obal s oříškovým nádechem, ideální na pečené kuřecí kousky nebo sýr.

2. Arašídová „granola“

Křupky rozemeleme nahrubo, smícháme s medem, semínky a sušeným ovocem. Vznikne originální posypka do jogurtu nebo tvarohu.

3. Křupkové máslo

Po rozmixování křupek s trochou oleje a špetkou soli vznikne nevšední pomazánka – chuťově podobná arašídovému máslu, ale s jemnější konzistencí.

4. Slano-sladký dezert

Křupky zalité rozpuštěnou čokoládou a karamelem, necháme ztuhnout na plechu. Výsledkem je slano-sladká dobrota, která připomíná domácí „snickers“.

Křupky u COOPu

Arašídové křupky možná nejsou luxusním produktem, ale o to víc si drží své čestné místo mezi českými pochutinami. ‘Navíc díky jednoduchému složení a univerzální chuti osloví téměř každého.

Takže až příště bude potřeba něco lehkého, chutného a křupavého, ať už k filmu nebo do batohu na výlet, není třeba dlouho přemýšlet. Skočte si do prodejny COOP a arašídové křupky to jistí.



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB