Tipy a rady

Co udělat z brambor?

Ne nadarmo naši předci říkali bramborům „druhé chleby“ – byly totiž levné, dostupné a neskutečně variabilní. Z brambor se dají připravit pokrmy slané i sladké, slavnostní i obyčejně všední. A někdy i názvy jídel znějí jako kouzelná zaklínadla – kdo by si nepamatoval na sejkory, halušky nebo patenty?

Bramborové pokrmy

Vůbec si neuvědomíme, co všechno dokázali naši předci z brambor dělat. V různých krajích se některá jídla dochovala dodnes, ale spíš už pouze jako součást tamního folkloru. Posuďte sami při pouhém výčtu některých bramborových jídel: Bosáky, placky, šišky, šlejšky, buriášky, čičánky, galetky, gloukačky, halušky, klúžky, kočočky, míchánky, patenty, pečánky, placúšky, podlistníky, pukáče, sejkory, šterc, šuska, trpálky…

Také se vám z těch názvů sbíhají sliny? Pojďme si tedy něco uvařit – všechny recepty na naše bramborové pokrmy naleznete ZDE

Brambory ale nejsou jen základní potravinou – skrývají v sobě také řadu vitamínů a minerálů, které je dobré využít i v domácí péči či zdravé výživě.

Naše bramborové tipy a rady:

  • Čerstvě vymačkaná bramborová šťáva je velmi účinná v boji proti nečisté pleti. Pokud ji smícháte se šťávou z karotky, získáte výtečný čisticí prostředek pro organismus. Jestliže k ní přidáte ještě celerovou šťávu, zbavíte se tak žaludečních, nervových a svalových potíží.
  • Před vařením brambory pokud možno neloupejte – slupka zabraňuje rozpuštění vitamínů ve vodě.
  • Pokud je loupete, rozkrájejte je na malé kousky – delším varem ztrácí mnoho vitamínů.
  • Vařte je ve vodě, ve které byly namočeny – zůstává v ní většina vitamínů skupiny B.
  • Připravte si vlastní bramborové lupínky. Nakrájejte brambory na tenká kolečka, pokropte je trochou olivového oleje a pečte do zkřehnutí.
  • Místo másla polijte pečené brambory lehkou kysanou smetanou. Nebo smíchejte bílý jogurt, krájené okurky, čerstvý kopr, sůl a pepř – a máte vynikající polevu na brambory.
  • Nechte si trochu odvaru z brambor a použijte ho do polévky – dodá jí jemnou chuť a výživovou hodnotu.
  • Zbylou kaši druhý den proměňte v nadýchané placky nebo knedlíčky.
  • Pečené brambory zkuste naplnit sýrem a bylinkami – vznikne vám jednoduchá, ale skvělá večeře.


Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB