Nenechte se mýlit, domácí zmrzlina nemusí být jen retro mix jahod s cukrem a šlehačkou. Dnes se do ní můžete pustit i bez zmrzlinovače, bez vajec a hlavně bez obav, zato s obrovskou kreativitou. Sorbety, smetanové variace, veganské krémy i jogurtové osvěžení. Při výrobě domácí zmrzliny se fantazii meze nekladou. Základem je kvalitní surovina a odvaha experimentovat.
Základní recept? Sladká smetana (min. 33 % tuku), kondenzované mléko a další ingredience dle chuti – vanilka, kakao, čerstvé ovoce, drcené sušenky, bonbony…
Stačí smetanu vyšlehat do tuha, opatrně vmíchat slazené kondenzované mléko a chuťovou složku podle libosti. Směs nalijte do nádoby, zakryjte a nechte alespoň 6 hodin mrazit.
Výsledek? Jemná, krémová zmrzlina bez krystalek, bez míchání a bez stresu.
Sorbety jsou osvěžující, veganské a vhodné i pro ty, kdo se vyhýbají mléčným výrobkům. Základ tvoří čerstvé nebo mražené ovoce, cukrový sirup a citronová šťáva. Vše stačí společně rozmixovat, případně přepasírovat, nalít do nádoby a promíchat vždy po hodině mražení. Čím častěji budete během mražení zmrzlinu promíchávat, tím jemnější konzistence můžete dosáhnout.
Výhodou domácího sorbetu je jeho lehkost a čistá chuť ovoce. Podle množství přidaného cukru pak může jít také o zdravější variantu průmyslových výrobků. Jestliže máte rádi netradiční chutě, sáhněte při přípravě sorbetu po exotickém ovoci. Vyzkoušejte třeba mango s limetkou a špetkou chilli. Osvěžující a překvapivě dobrou kombinací je potom malina s bazalkou.
Když hledáte něco něco mezi „sladkým hříchem“ a zdravým mlsáním, sáhněte při výrobě zmrzliny po jogurtu.
Hustý řecký jogurt smíchejte s medem, rozmixovaným ovocem nebo vanilkou a trochou citronu. Výsledek je krémový, lehce nakyslý a neskutečně osvěžující. Skvěle chutná i jako základ pro domácí nanuky. Místo medu můžete použít třeba javorový nebo agávový sirup nebo mix rozinek a skořice.
Nemáte formičky na výrobu domácích nanuků? Nevadí. Zmrzlinu nebo jogurt můžete nalít do plastového kelímku, vložit do něj dřívko, případně čajovou lžičku a máte hotovo.
Kromě jednolitých ovocných směsí můžete zkusit i vrstvení, třeba jogurt, granolu a na závěr ovocné pyré. Vznikne minidezert, který vypadá dobře i na zahradní párty a stolovníky v parném létě stoprocentně osvěží.
Domácí nanuky jsou skvělé i pro všechny, kdo hlídají kalorie. Rozmixujte mražený banán se lžící vysokoprocentního kakaa. Vznikne instantní „čokozmrzlina“ bez cukru i výčitek!
Jestliže se nespokojíte pouze s vanilkovou nebo čokoládovou zmrzlinou, pak jste si určitě všimli pestrých chutí a netradičních kombinací, které prodejci zmrzliny nabízejí. Nechte se jimi inspirovat i vy a zkuste mrazivé experimenty.
Jemně nasekaná máta, levandulové květy nebo třeba bazalka s citronem dodají zmrzlině nečekaný šmrnc. Odvážnější zmrzlináři mohou zkusit slaný karamel s rozmarýnem, zmrzlinu z černého sezamu nebo dýňové pyré s perníkovým kořením. Domácí výroba je ideální hřiště pro experimenty, třeba v sobě objevíte skrytý talent!
Ať už se pustíte do krémové vanilky nebo ovocného nanuku, vězte, že největší nepřítel domácí zmrzliny je spěch. Dopřejte směsi čas na pořádné vychlazení před zmražením. Ideálně ji umístěte do lednice alespoň dvě hodiny před mražením. Díky tomu bude konzistence jemnější a chuť výraznější. Vyplatí se také připravovat menší porce. Jednak zmizí rychleji, jednak můžete zkoušet víc variant.
Domácí zmrzliny nejsou jen letní dobrota. Je to zábava, experiment, výzva i sladká radost, kterou si můžete připravit přesně podle své chuti. A kdo jednou ochutná vlastní sorbet z malin a bazalky, už nikdy nebude chtít kupovanou vanilku.