Zdravý životní styl

Papája posiluje imunitu i chuť k jídlu

Papája posiluje imunitu i chuť k jídlu

V českých obchodech jsou k dostání mnohé druhy exotického ovoce. Některé se téměř vůbec nedostaly do povědomí široké veřejnosti, jiné jsou poměrně známé a oblíbené. Právě do druhé skupiny patří papája.

Papája a její původ

Papája je exotické ovoce rostoucí na dvoudomé rostlině, která může dorůstat až deseti metrů. Pochází zřejmě ze Střední Ameriky a v současné době se pěstuje i v dalších zemích s tropickým podnebím, a to nejen v Americe, ale také na dalších kontinentech. Z konkrétních zemí si uveďme třeba Mexiko, Brazílii, Pákistán, Indii, Filipíny atd.

Plody papáji

Papája má plody protáhlého oválného tvaru. Jde o poměrně velké ovoce. Do našich obchodů se dostávají plody s hmotností cca do 1 kg. Mohou však být i několikanásobně těžší. Celkově se velikost a tím i hmotnost liší dle toho, kde se pěstují.

Papája má různou barvu – nejčastěji žlutou, ale i oranžovou či červenou. Uprostřed jsou semínka, která mají palčivou chuť. Dužina je šťavnatá a sladká. Záleží však na tom, jaké ovoce koupíte. Do obchodů v ČR se často dostávají nezralé plody mající méně výraznou chuť. Proto dobře vybírejte. Nezralé plody jsou zelenější.

Jak si na ní pochutnat?

A jak si pochutnat na papáje? Oloupejte slupku, rozpulte plod a odstraňte semena. Dužinu následně můžete nakrájet a konzumovat čerstvou, nebo si z ní připravte ovocný salát. Vhodná je i na výrobu koktejlů a různých dezertů, ale v exotických kuchyních se využívá také při přípravě pokrmů z masa. Pokud rádi experimentujete, jistě si z rozmanitých receptů vyberete. Podívejte se především na thajskou kuchyň. Papája se hodí k rybám, krevetám, mořským plodům a zajímavá je i papájová omáčka.

Papája je výborná v kombinaci s citrónem a mátou a vyrábí se z ní i džemy. Zkuste ji také v podobě plátků proslazené papáji, které se v některých obchodech prodávají.

Papája a její zdravotní účinky

Na papáje si pochutnáte, ale také jejím prostřednictvím dostanete do těla mnoho vitamínů, ale i vápníku. Dále obsahuje sodík, hořčík, fosfor, draslík, kyselinu pentanovou atd.

Papáje posiluje chuť k jídlu, pomáhá při trávicích potížích, ale i některých zánětech trávicí soustavy. Celkově posiluje imunitu a některé zdroje uvádějí i další pozitivní účinky.

Mnoho lidí nejí ovoce v takové míře, v jaké ho výživoví poradci doporučují. Jak jste na tom vy? Zkuste papáju a třeba ji s nadšením zahrnete do svého jídelníčku, ať už čerstvou či jako součást různých pokrmů.



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB