Tipy a rady

Polévkové knedlíčky nemusí být jen játrové

Polévkové knedlíčky nemusí být jen játrové

Játrové knedlíčky spolu s hovězím vývarem tvoří jeden ze základních kamenů české kuchyně. Umíte si ovšem představit i jiné varianty kulaťoučké polévkové zavářky? Nabídneme vám dobroty, o něž se nemůžete ochudit. Protože tak jako třešnička korunuje dort, polévku zase dělají knedlíčky.

Maso versus zelenina

Zavářkové knedlíčky mají spoustu variant. Játrové knedlíčky jistě netřeba představovat, ať už jsou vytvořené doma či z koupené hotové zavářky. Tu je pak vhodné obohatit dle vlastní chuti o majoránku, česnek i čerstvý pepř.

Jistou obměnu představují knedlíčky z mletého masa, morkové, drůbkové nebo drožďové knedlíčky, které si mnozí vybavují zejména ve spojení se školní jídelnou. V domácích kuchařkách nesmí chybět ani rychlé krupicové a strouhankové knedlíčky hodící se do všech druhů polévek.

Ochutnali jste však už zeleninové knedlíčky z pórku, špenátu či brambor? Vyzkoušeli jste rychlou variantu polévkových zavářek z míchaných vajec?

Nebojte se sýrů, ryb či brambor

Mlsné jazýčky uspokojí sýrové knedlíčky, které skvěle doprovodí horkou česnečku nebo cibulačku. Ty můžete připravit z tvrdého sýru ementálského typu, ale také z chuťově výraznějšího sýru s bílou plísní.

Do rybí polévky pak samozřejmě patří rybí nočky. Stačí obrané rybí maso jemně nasekat či namlít a smíchat s pokrájeným pečivem, strouhankou, česnekem a bylinkami. Do zeleninových polévek vyzkoušejte jemné bramborové nočky vytvořené ze šťouchaných brambor, cibulky a vajec.

Je libo plněné asijské knedlíčky?

Pokud patříte mezi milovníky exotických jídel, pak ve vaší polévce nesmí chybět plněné knedlíčky – spíše těstoviny, ať už v italském či asijském stylu. Jejich náplně mají širokou škálu – od mletého masa s pikantním i sladkokyselým nádechem, přes sýrové či zeleninové směsi ovoněné koriandrem nebo bazalkou.

Koření a chuť je základ

Aby chuť zavářky byla naprosto dokonalá, je třeba pamatovat na správné koření. Nic nezkazíte přidáním česneku, čerstvé petrželky a pažitky, jarní cibulky i sušené majoránky. Kromě vynikající chuti tak docílíte v polévce i zajímavé barevné struktury. Toužíte-li po originalitě, ozvláštněte své knedlíčky nasekaným špenátem nebo houbami. Milovníci masové chuti mohou přidat najemno nakrájenou a vypraženou slaninu.

Tip: zchladit je!

A jak dovést knedlíčky k naprosté dokonalosti? Vařte je zvlášť ve vývaru nebo osolené vodě a po uvaření je rychle zchlaďte v ledové vodě. Nebudou oslizlé a zacelí se.

Vyzkoušejte naše knedlíčkové recepty:

Knedlíčky z odpalovaného těsta

120 ml vody, ½ lžíce másla, 10 dkg polohrubé mouky, 2 vejce, sůl, mletý muškátový oříšek, olej na smažení

V hrnci přivedeme k varu vodu a máslo se špetkou soli. Jakmile se výsledná směs začne vařit, přidáme mouku, muškátový oříšek a mícháme, dokud se těsto nezacelí a nelepí na stěnu nádoby. Těsto necháme vychladnout, poté do něj zapracujeme vejce. Z těsta vytváříme malé knedlíčky či noky, které smažíme na oleji dozlatova.

Drožďové knedlíčky

1 kostka čerstvého droždí, 1 vejce, 120 g bílého pečiva bez kůrky, 3 lžíce mléka, 2 lžíce másla, 1 menší cibule, 1 stroužek česneku, strouhanka, čerstvé bylinky dle chuti, sůl, pepř

Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme najemno nasekanou cibulku a necháme zesklovatět. Poté přidáme droždí a mícháme, dokud nezrůžoví. Výslednou směs necháme vychladnout, smícháme s vejcem, mlékem a lisovaným česnekem. Ochutíme solí a pepřem a zahustíme najemno pokrájeným pečivem. Dle potřeby přidáme strouhanku a vypracujeme nelepivé těsto. Necháme odpočinout, vytvarujeme malé knedlíčky a povaříme 2-3 minuty.

Morkové knedlíčky

100 g morku, 1 vejce, 100 ml mléka, 150 g světlého pečiva bez kůrky, 2 až 3 lžíce strouhanky, čerstvá petržel a pažitka, sůl, čerstvě mletý pepř

Pečivo nakrájíme na kostičky a zakápneme mlékem. Morek nadrobno pokrájíme, smícháme se žloutky, přidáme nasekané bylinky, osolíme a opepříme. Dobře promícháme, přidáme pečivo s mlékem a strouhanku. Dobře promísíme a na závěr přidáme vyšlehané bílky. Vytvoříme malé knedlíčky a vaříme 2-3 minuty.



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB

Přihlašuji se k odběru týdenního newsletteru s novými recepty, soutěžemi a zajímavými články.