Tipy a rady

Kupujeme kvasnice

Kvasnice neboli droždí se používá ke kynutí těsta při výrobě pečiva. Dále se z něj připravuje drožďová pomazánka nebo drožďová polévka. Oproti pivovarským kvasnicím, jež jsou vedlejším produktem při výrobě piva, se u nás k výrobě pekařského droždí používá řepná melasa.

„Ono nám to kyne,“ zaznívá v pohádce Byl jednou jeden král. Řeč je o lívancích. Aby nám kynuly nejen lívance, ale i koláče, knedlíky či koblihy, potřebujeme kvasnice čili droždí.

Droždí čerstvé nebo sušené?

Nejčastěji kupujeme čerstvé pekařské droždí. Vybíráme světlebéžový produkt, který se při lámání nedrobí ani nemaže. Nesmí v něm být dutiny, barva je jednolitá – bez světlejších či tmavších míst. Čerstvé pekařské droždí se skladuje při teplotách do 10 °C a vždy odděleně od nebalených potravin s výrazným aroma.

Sušené pekařské droždí se skladuje v neprodyšných obalech, v suchu a při teplotách do 20 °C. Takto skladované vydrží po dlouhou dobu bez zhoršení jakosti. Při jeho užití do těst se řídíme návodem na obalu. Sušené jedlé droždí není schopné zajistit kynutí těsta. Uplatnění nachází jako dochucovadlo polévek, omáček, pomazánek Je světle hnědé a skladujeme jej v suchu při teplotě do 20 °C.

Jak nakupovat kvasnice?

Při nákupu zkontrolujeme informace na obalu – údaje o výrobci, hmotnost, označení skupiny (pekařské, jedlé) a podmínky skladování. Skladovací podmínky bychom měli dodržovat i doma, aby kvůli nevhodnému uložení nedocházelo ke změnám chuti, vůně nebo mohutnosti kynutí. Na obalu musí být dále vyznačeno datum použitelnosti (Spotřebujte do…). Poznámka: Prošlé droždí se nesmí prodávat ani se slevou! Obal výrobku také nesmí být poškozený, zašpiněný či jakkoliv deformovaný.

Formy droždí:

  • Tekuté – běžně se užívalo do roku 1825, kdy se na trhu objevilo lisované droždí. Boom nyní zažívají tekuté kvasnice díky poptávce průmyslových pekáren.
  • Lisované – v současnosti nejrozšířenější forma. Droždí je formováno do hranolů různé velikosti.
  • Granulované – má formu malých granulí, které snadno procházejí násypkami hnětačů v pekárenském průmyslu.
  • Aktivní sušené – je tvarováno do drobných válečků či kuliček. Je odolné vůči teplu, proto se s ním často setkáme v oblastech s nepříznivými klimatickými podmínkami, tj. vysoké teploty i vlhkost vzduchu.
  • Instantní – před přidáním do mouky jej není nutné znovu hydratovat. Má formu drobných krystalek.
  • Mražené s nízkým obsahem vody – má formu prášku a používá se při přípravě nepředpečeného hluboce zmraženého pečiva.

Droždí a naše zdraví

Čerstvé pekařské droždí obsahuje řadu vitamínů, minerálů a bílkovinVitamín B1 posiluje srdeční a nervovou činnost, B2 a B3 ovlivňují zrak, trávicí ústrojí a zdraví pokožky, vlasů a nehtů. Droždí navíc neobsahuje lepek, je tedy vhodné i při bezlepkové dietě. Napomáhá tvorbě serotoninu, který zajišťuje pocit dobré nálady a bojuje také proti nespavosti. Do svého jídelníčku by měli droždí zařadit i lidé trpící přílišnou únavou.

Jak správně připravíme kynuté těsto?

Náš článek o tom, jak správně připravit kynuté těsto, si přečtěte ZDE



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB

Přihlašuji se k odběru týdenního newsletteru s novými recepty, soutěžemi a zajímavými články.