Tipy a rady

Jak skladovat čokoládu?

Pokud je čokoláda kvalitní, má přímo božskou chuť i vlastnosti. Ty by však mohla snadno ztratit, pokud bychom ji špatně skladovali. Čokoláda totiž nerada velké změny – je citlivá na vlhko, vůně, světlo či výkyvy teplot. Ona je vlastně čokoláda dost cimprlich.

Vlhko je nepřítel

Nejhorší, co čokoládu může potkat, je vlhkost. Musíme proto zabránit, aby se k ní dostala. Čokoládu bychom měli po rozbalení původního obalu přechovávat v kvalitní, utěsněné dóze (ideální jsou patentní sklenice).

Dalším nebezpečím pro čokoládu jsou vůně a pachy – ty totiž do sebe velmi ráda vstřebává. V lednici to může být jakákoli uložená potravina, zvláště pak cibule a česnek, ve spíži aromatická koření, a dokonce i vůně dřeva ze dveří, kterými je uzavřena. I sebemenší vrstvička prachu po čase vydává určitý pach, který může čokoládu znehodnotit. Ve vlhku a prachu se velice dobře daří plísním, které by čokoládu zničily docela.

Čokoláda chce tmu

Také světlo čokoládu okamžitě zlikviduje. Začne šednout, krystalizovat, objeví se na ní nepěkné skvrny a následně se také k horšímu změní její chuť. Čokoláda je proto balená v tenkém alobalu, protože ten zamezuje jednak průniku světla a vlhkosti, jednak i výkyvům teplot.

Ideální rozmezí teplot je od 6 °C do 18 °C. Příliš velká zima jí také nedělá dobře, ačkoliv ji můžeme uložit i do mrazáku. Ale rovněž v pevném obalu, aby nevstřebávala pachy a vlhkost. Nejlepší jsou moderní vakunádoby. Poté, co ji z mrazáku vyjmeme, musíme ji ve stejném obalu přemístit rovnou do lednice a tam ji nechat zvolna rozmrazit. Pak ji teprve můžeme dát do pokojové teploty, v níž se z kakaového másla uvolní veškeré esenciální vůně, chutě a zdravé látky. Pokud bychom však čokoládu rovnou z mrazáku nechali v pokojové teplotě, orosila by se a znehodnotila.

Oříšky chytají plíseň

Již zmíněné výkyvy teplot nedělají čokoládě dobře. Kdybychom ji z chladu dali do tepla a zase nazpátek, její struktura se bude měnit. Dvojnásob to platí pro oříškovou nebo mandlovou čokoládu. Těm vadí teplo, světlo a vlhkost mnohem více. Velice snadno chytají plíseň.

Pralinky, které byste si chtěli uchovat, je možné zamrazit. Musíte je však předtím, než je dáte na stůl, zase pozvolna rozmrazit v chladničce. Počítejte s tím, že některé pralinky mají povrch posypaný cukrem, nebo dokonce solí, takže ty bych do mrazáku nedával vůbec. Povrch by se mohl narušit.

Co největší čokoládové potěšení přeje Rudolf Papírník



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB