Tipy a rady

Jak na šupináče?

Možná patříte mezi ty, kteří si raději zakoupí vánočního kapra již vykuchaného a nemáte tak doma zbytečnou práci s jeho zabitím. Přesto těm ostatním poradíme, co dělat, abychom se s kaprem nečekaně neocitli ve vaně, nehonili ho po stole, v horším případě po podlaze.

V některých rodinách, zejména s malými dětmi, se plovoucí vánoční kapřík ve vaně stává mimořádnou vánoční atrakcí. Dětičky jásají a plácají kapříka po tělíčku, chytají ho za ploutvičky a vřískají, když je ryba mrsknutím ocasu jaksepatří postříká. O nejkomičtější situace se však většinou postará sám tatínek při “vanovém výlovu” a pokusech o přemožení kluzkého rybího těla…

Rady, jak na šupináče:

1. Aby vám živá ryba při přenášení z vody na kuchyňský stůl nevyklouzla, uchopte ji do mokré utěrky.

2. Šupin zbavujte rybu hned po zabití. Šupiny škrábeme tupou hranou nože (nebo šrabkou na ryby) směrem od ocasu k hlavě. U některých ryb drží drobné šupinky pevně (lín, okoun), proto tyto ryby ponoříme na okamžik do vroucí vody. Pak půjdou šupiny lehce odstranit.

3. Potom rybu vykucháme. Při řezu od řitního otvoru k hlavě musíme dávat pozor, abychom neprořízli žlučový měchýř, který je hned pod kůží. Opatrně vyjmeme vnitřnosti, odstraníme žlučový měchýř, mlíčí nebo jikry oddělíme zvlášť. Potom vystříháme a odstraníme žábry a ploutve, nejlépe nůžkami na drůbež.

4. Chceme-li z ryb stáhnout kůži, pak rybu nejprve rozdělíme na porce. Očištěné a vykuchané ryby před další úpravou rychle omyjeme pod studenou tekoucí vodou a dobře osušíme.

Nepřehlédněte naše videa!

Jak zbavit kapra šupin najdete ZDE

Jak zbavit kapra kůže máme ZDE

Jak naporcovat kapra se dozvíte ZDE

Jak zbavit kapra kostí vám poradíme ZDE

1 komentář pro článek Jak na šupináče?

Ivana
Není větší potěšení, než mít v krku zabodnutou 2 mm dlouhou kostičku. To se zabodne pěkně do sliznice a nedá se to vyndat. 3 hodiny v noci na pohotovosti je zkušenost k nezaplacení!!! Pokud by mi ještě jednou někdo takhle připravil rybu.... To není ryba bez kostí!!! Možná na naložení do nálevu, kde působením octa kůstky změknou, ale smažený kapr? Naprostá zbytečnost. Pokud chci maso bez kostí, vyříznu si část nad žebrama - třeba na kapří hranolky nebo pro malé děti. A ploutve neodstřihuji, ale vyříznu i s kostmi. Stejně všechny ploutve, páteř a hlava končí ve velkém hrnci na polévku


Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB