Zdravý životní styl

Je kofein zdravý či škodlivý?

Káva obsahuje kofein, rostlinný alkaloid, jehož nejvýznamnějším účinkem je to, že mírně stimuluje nervový systém. Tím se povzbuzuje mozková činnost, odstraňuje únava a zvyšuje pozornost. Je tedy pití kávy (a vlastně i čaje) zcela bez negativních účinků?

Přestože odborníci varují před pitím přílišného množství kávy, rozumná konzumace nám přinese nejen pohodu, ale podle posledních studií i  řadu zdraví prospěšných účinků.

Snižuje prý pravděpodobnost rakoviny tlustého střeva, jater, Parkinsonovy choroby a diabetu druhého typu. Údajně rovněž oddaluje Alzheimerovu chorobu, působí proti tvorbě žlučových a ledvinových kamenů.

Káva obsahuje kofein, rostlinný alkaloid, jehož nejvýznamnějším účinkem je to, že mírně stimuluje nervový systém. Tím se povzbuzuje mozková činnost, odstraňuje únava a zvyšuje pozornost.

Není bez zajímavosti, že alkaloid kofeinu znali již v 6. století před naším letopočtem a pro jeho účinky jej považovali za zázračný lék. Tato látka je obsažena v listech, semenech a plodech kávovníku a kromě toho i v čajovníku, kakaovníku a dalších zhruba šedesáti rostlinách.

Je prokazatelné, že kofein působí na tělesnou výkonnost. Kofein navíc mírní bolest při určitých typech migrén a také bylo zjištěno, že potlačuje příznaky astmatu.

Proti kofeinu hovoří zase jiné aspekty. Zvyšuje krevní tlak, i když pouze krátkodobě. Může také zvyšovat ztrátu vápníku v kostech, především u žen v menopauze.

Závěr:

Kofein je všeobecně považován za takzvanou užitečnou drogu, je využitelný v různých oblastech lidského života a užívají jej i sportovci. Jako u všeho však i u kofeinu platí: všeho s mírou!



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB