Zdravý životní styl

Brokolice zabraňuje rakovinnému bujení

Brokolice byla vyšlechtěna ve Středomoří, a to pravděpodobně na Kypru. Znali ji i staří Římané a již od těch dob se traduje, že je zdraví prospěšná. Nedávné průzkumy navíc potvrdily její léčivý účinek proti rakovině (a to především proti rakovině prostaty) a také na posílení srdce.

Brokolice je jednoletá či dvouletá rostlina podobná a příbuzná květáku. Oproti bílé růžici květáku má však barvu zelenou nebo fialovou. Je nenáročná na péči a vhodná na každou zahrádku. Jelikož stále dorůstá, sklízí se minimálně dvakrát do roka.

Proč je brokolice zdravá?

Brokolice je bohatá na vitamin C, beta-karoten (provitamin A), vitamin E, vitamin B1, kyselinu listovou (B9) a vitamin B2. Z minerálních látek pak obsahuje především draslík, vápník, fosfor, železo a síru.

V poslední době se objevily studie, které potvrzují, že brokolice výrazně ochraňuje lidský organismus proti volným radikálům, toxickým a rakovinotvorným látkám. Chemické látky, jež jsou obsaženy v brokolici, prý podle vědců z Georgetownské univerzity ve Spojených státech “umí opravit” DNA v buňkách a tím zabránit jejich rakovinnému bujení.

Co a jak připravit z brokolice?

Nejúčinnější je brokolice syrová. Pokud ji ale chceme tepelně upravit, nejlepší je vaření brokolice v páře, při kterém se zachová co nejvíce vitamínů a minerálů. Brokolici můžeme upravovat stejně jako květák – smažit ji, vařit, zapékat či dusit. Připravujeme z ní polévky, omáčky nebo saláty. Výborná je též jako příloha k mnoha pokrmům, zejména k masu.

Před kuchyňským zpracováním rozebereme růžice a pod studenou vodou je omyjeme. Poté je vložíme do vařicí osolené vody. Jakmile po pár minutách změknou (na skus však ještě zůstávají pevná), přes cedník je slijeme a necháme okapat. Poté můžeme podávat, popř. dále upravovat.

Vyzkoušejte naše brokolicové recepty:

Recept na brokolicovou polévku pro děti je ZDE

Recept na brokolicovou polévku s česnekem se nachází ZDE

Recept na rychlou brokolicovou polévku naleznete ZDE

Recept na zapečený květák s brokolicí máme ZDE

Recept na květák s brokolicí v sýrové omáčce najdete ZDE

Recept na zapečenou brokolici se sýrem vyzkoušejte ZDE



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB