Tipy a rady

Bojujeme s mravenci v bytě

Bojujeme s mravenci v bytě

Možná jste se s tím již také setkali – vaším bytem si zvesela putovaly stovky až tisíce mravenců. Poradíme vám, jak s nimi můžeme bojovat a také co dělat, aby k nám vůbec nezavítali.

Faraoni jsou nezlomní

Zatímco běžné škůdce můžeme jednoduše postříkat insekticidem, s mravenci je to mnohem složitější. Stačí jim objevit někde kousek zapomenutého cukru nebo neuklizeného melounu a už si u nás doma vytvoří mravenčí dálnice. Nejznámějším mravenčím škůdcem je faraón, jehož jedna kolonie může mít až několik set tisíc jedinců. Faraoni jsou schopni zabydlet se všude – od škvír ve zdi, v podlaze až po nábytek.

Dbejte na prevenci

Aby se k nám mravenci vůbec nedostali, je nutné správně skladovat naše potraviny. Například cukr bychom měli vždy přesypat do zavírací nádoby, jelikož do papírového sáčku se mravenci prokoušou velice snadno. Také sladké i slané pečivo mravencům velmi chutná a proto jej nikdy nenecháváme například na talířku na stole.

Co když už jsou s námi?

Pokud k nám již mravenci zavítali “na návštěvu”, v drogerii proti nim seženeme speciální spreje, pastičky či návnady, gely, prášky nebo tablety. Tyto chemické přípravky sice na mravence působí v místě aplikace, avšak většinou je zcela nevyhubí. Poté, co se takový potřik odvětrá, mravenci totiž zpravidla zaútočí znova. Často tedy bývá nutné zavolat specializovanou firmu, aby odborně zasáhla.

Z dalších rad můžeme vyzkoušet umístit silně aromatické látky do bytu – např. nastrouhanou školní křídu, jedlou sodu, vysušenou kávovou sedlinu, kypřicí prášek do pečiva, koření hřebíček, mletou skořici, čerstvou bazalku, mátu, majoránku, pálivou papriku nebo jalovec. Stačí tyto látky libovolně v malých množstvích rozmístit po bytě – zejména okolo dveří, oken, různých škvírek a tam, kde se skladují potraviny. Je vyzkoušené, že na mravence také platí vytřít podlahu octovou vodou.

3 komentáře pro článek Bojujeme s mravenci v bytě

Marta Jeneralová
Mravenců jsme se zbavili za pomoci prášku do pečiva.
sjaita
ano, mamka se jich také tak zbavila, ale ještě kypřící prášek smíchala s práškovým cukrem aby to byla tutovka..
Jiřina
Já vyhnala mravence hřebíčkem, Působí to i na zahradě.


Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB