Zdravý životní styl

Sýr feta a další řecké sýry

Řekne-li se řecká kuchyně, mohou se vám vybavit různé pokrmy. Mezi její hlavní ingredience patří i sýr feta. Co je to za sýr a jaká jídla z něj můžeme připravit?

Ochutnejte sýr feta

Sýr feta je nejznámější řecký sýr. Má bílou barvu a vyrábí se z čerstvého ovčího a kozího mléka. Poměr je zpravidla 70 : 30. Má vyšší obsah tuku a díky tomu, že zraje dva měsíce ve slaném roztoku, má slanou chuť. Sýr je měkký, drobivý a výživově bohatý. Jeho obsah tuku je kolem 40 až 50 %.
Můžete se setkat s tvrdým a měkkým typem sýru feta.

Měkkou variantu volte, máte-li raději méně slané sýry. Tvrdá varianta je navíc kořeněnější a má výraznější chuť a vůni.
Tradiční sýr feta se ukládá do sudů (dřevěných či cínových). Má chráněný původ a smí se vyrábět jen v Řecku. Vyrábí se především na severu.

Pokrmy s fetou

Sýr feta se využívá ve studené i teplé kuchyni. Chutný je v klasickém řeckém salátu a dalších zeleninových salátech. Přidává se rovněž do těstovin a používá se při zapékání různých pokrmů.

Zajímavou chuť tvoří v kombinaci s melounem. Připravte si rychlou a chutnou svačinku. V Řecku je oblíbeným předkrmem jeho smažená varianta.

Feta není jediným řeckým sýrem…

Ochutnejte i další řecké sýry. Uveďme si alespoň některé:

  • manuri: Představuje měkký bílý sýr, který se vyrábí z neodstředěného ovčího mléka. Má jemnou chuť, ale počítejte s vysokým obsahem tuku a rychlou kazivostí. Koupíte-li si ho, zkonzumujte ho rychle. Spíše než u nás se s ním setkáte v Řecku. Zpravidla se prodává na trhu.
  • kaseri: I to je řecký tradiční sýr. Vyrábí se z ovčího mléka a může být do něj přimícháno i kozí mléko. Má žlutou barvu. Jedná se o polotvrdý sýr. Zraje tři měsíce, během kterých získává svou výjimečnou chuť.
  • kefalotiri: Je to velmi jemný stolní sýr. Vyrábí se hlavně v Západní Makedonii a je z ovčího mléka či ze směsi ovčího a kozího mléka. Jde o tvrdý pikantní sýr. Zraje tři měsíce, má tenkou slupky a je nažloutlý. Má charakteristickou výraznou chuť se slanou příchutí.
  • graviera: Patří mezi nekvalitnější sýry. Je podobný předchozímu sýru, ale vyrábí se z kravského mléka. Může mít příměs ovčího mléka.
  • telemes: Jedná se o druh sýru feta.

Řecká kuchyně nabízí pestrou škálu chutí. Můžete si ji zamilovat pro různé její pokrmy a ingredience. Třeba vám nejvíce zachutná právě sýr feta.



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB

Přihlašuji se k odběru týdenního newsletteru s novými recepty, soutěžemi a zajímavými články.