Zdravý životní styl

Polníček pro pevné nervy

Ačkoliv je polníček hotovou studnicí cenných vitamínů a minerálu, v českých kuchyních si zatím nevybojoval pevné místo. Přitom blahodárně působí nejenom na imunitu, ale hlavně na nervový systém! Dejte si zeleninu pro pevné nervy!

Zdravé mlsání

Chuť polníčku je jemná, lehce oříšková. Skvěle vynikne se zálivkou z olivového oleje, citronové šťávy a soli, ale může být součástí různorodých zeleninových salátů. Polníček si výborně rozumí s masem, vejci, sýry i hutnějšími zálivkami. Proto z něj snadno připravíte vydatnější salát např. s rostbífem, kozím sýrem či zastřeným vejcem.

Takto připravený salát servírujte okamžitě, protože listy polníčku rychle zavadají. Při tepelné úpravě vyzkoušejte úpravu ála špenát, nebo z něj vytvořte rychlou krémovou polévku. Pro vysoký obsah tělu potřebných látek nachází polníček své místo i při výrobě zeleninových šťáv.

Lékárna v jednom lístku

Polníček je bohatý na vitaminy a minerály. Hlavní jsou především vitamin C, vitaminy skupiny B, provitamin A, kyselinu listovou, hořčík, železo, draslík, vápník, fosfor a sodík. Obsah vitamínu C je v polníčku dokonce vyšší než v citronu. Díky svému složení je polníček superpotravinou při nachlazení, redukční dietě, vysoké sportovní zátěži, ale i v těhotenství.

Nejen z obchodu

Polníček je běžně k dostání v obchodech, ale od jara do podzimu je možné jej vypěstovat na zahrádce. Odborníci doporučují polníček sázet v brzy z jara a začátkem podzimu, nesnáší totiž vysoké teploty. Naopak nízké teploty mu v růstu nebrání, měli bychom dávat pozor pouze na holomrazy. Potřebuje slunné stanoviště s propustnou půdou a bohatou zálivku. Růst můžeme urychlit také zakrytím záhonu fólií či textilií.



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB