Zdravý životní styl

Papriky posilují krevní oběh

Paprika patří obdobně jako rajčata nebo brambory do čeledi lilkovitých rostlin a za její pravlast je považováno Mexiko. Věděli jste ale, jak je zdravá? Má totiž pozitivní vliv na celkovou fyzickou i duševní svěžest, posiluje krevní oběh a působí proti vzniku krevních sraženin.

Proč jsou papriky zdravé?

Pro lidský organismus představuje bohatý zdroj řady látek, především však vitamínu C. Některé druhy paprik obsahují přes 200 mg tohoto vitamínu ve 100 gramech jejich jedlých částí. Červené papriky dokonce obsahují třikrát více vitamínu C než pomeranče o stejné váze. Podstatné je, že v paprikách není přítomen enzym askorbináza, což způsobuje, že se vitamín C nerozkládá tak snadno jako v jiné zelenině či ovoci. To znamená, že vařením a ohříváním paprik se vitamín C neztrácí.

Kromě vitamínu C obsahují papriky velké množství vitamínu A, většinu vitamínů skupiny B a vitamín E. V paprice jsou přítomny i minerální látky, zejména vápník, draslík, hořčík, fosfor, síra, železo, mangan či měď. V paprice je také zhruba 1,2 procenta bílkovin.

Konzumace paprik má velký význam pro prevenci celé řady chorob – chrání nás například před kornatěním cév, je také prevencí vůči hemeroidům. Konzumace paprik se doporučuje při nachlazení, rýmě a kašli. Prokázalo se, že paprika má dobrý vliv na celkovou fyzickou i duševní svěžest. Červená nepálivá paprika posiluje krevní oběh a působí proti vzniku krevních sraženin.

V neposlední řadě paprika podporuje tvorbu žaludečních šťáv a tím zlepšuje trávení. Pálivou papriku by však neměli požívat nemocní, kteří trpí žaludečními vředy, žloutenkou nebo záněty žlučníku.

Vyzkoušejte naše paprikové recepty:

Recept na gulášovou polévku s paprikami je ZDE

Recept na papriky plněné kuskusem naleznete ZDE

Recept na pálivé papriky plněné masem máme ZDE

Recept na nakládané papriky jsme připravili ZDE

Recept na grilované papriky je k nalezení ZDE



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB