Zdravý životní styl

Nektarinky podporují imunitu

Nektarinky byly vyšlechtěny z broskví a oproti svým příbuzným jsou hladké, lesklé a nemají chloupky. Název nektarinky pochází z řeckého slova „nektar“, jež v mytologii znamená „nápoj bohů“.

Dužina nektarinky má růžovou, žlutou nebo bílou barvu, velmi intenzivně voní a její chuť je oproti broskvím výraznější – připomíná hrozny. Dužina nektarinek je také o něco pevnější než u jejich chlupatých příbuzných.

Zajímavost ohledně pěstování

Pěstování nektarinkových stromů je obtížnější než broskvoní. Nejsou tak otužilé a vyžadují lepší podmínky. Zajímavé je, že příroda umí udělat zázrak. Už Darvin si povšiml, že broskvoně občas spontánně plodí nektarinky. Naopak zaznamenal dokonce případ stromu nektarinky, na němž se nejprve urodil plod zpoloviny broskev a zpoloviny nektarinka, který se nakonec přeměnil v broskev. I dnes se stane, že nektarinka někdy vyroste z broskvové pecky a naopak.

Proč jsou nektarinky zdravé?

Nektarinky obsahují velké množství vitamínu C (jedna nektarinka pokryje téměř denní potřebu tohoto vitamínu u dospělého člověka) a vitamínu A, rovněž pak i mnoho vápníku, sodíku, draslíku, fosforu a uhlíku. Zmíněný vitamín C navíc pomáhá tělu vstřebávat důležité železo a podporuje imunitní systém. Nektarinky mají také dobré čisticí vlastnosti – obsažená vláknina zlepšuje peristaltiku střev, čímž předchází riziku vzniku rakoviny tlustého střeva.

Co s nimi v kuchyni?

Nektarinky používáme podobně jako broskve. Využijeme je k přípravě salátů, dezertů, zmrzlin, ale třeba i k zavařování.



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB

Přihlašuji se k odběru týdenního newsletteru s novými recepty, soutěžemi a zajímavými články.