Zdravý životní styl

Máte dostatek železa?

K tomu, aby náš organismus fungoval tak, jak má, potřebujeme kromě základních živin vitamíny a minerály. Jedním z hlavních minerálů je železo. Proč je důležité a jaké jsou jeho přírodní zdroje?

Železo v našem organismu

Dostatek železa v organismu je podstatný pro zachování našeho zdraví. Důležitý je především pro krevní systém. Je totiž součástí hemoglobinu, což je barvivo červených krvinek. Díky tomu se na něj může vázat kyslík. Svou roli hraje při zásobování organismu energií a také posiluje imunitní systém.

Na nedostatek železa jsou náchylnější ženy a především těhotné ženy, které by ho v tomto období měly přijímat ve zvýšených dávkách. Na dostatečný příjem železa by si také měli dát pozor sportovci a lidé držící dietu.

Co může způsobit nedostatek železa?

Nedostatečný příjem železa může způsobit anémii (chudokrevnost). Ovšem existují různé druhy anémie a ne vždy je zapříčiněná nedostatečným příjmem železa. Proto je vždy nutné u této diagnózy pátrat po příčině.

Nedostatek železa se projevuje únavou, nedostatkem energie, bledou pokožkou, bolestmi hlavy, poruchami soustředění, ale také stavy na omdlení. Lidé s nedostatkem železa mají suché nehty, vypadávají jim vlasy, praskají koutky a jsou podráždění a zimomřiví.

Ovšem všeho moc škodí a platí to i pro železo v našem organismu. Při nadměrném přísunu železa (zpravidla ve formě doplňků stravy) či problémy s nadměrným vstřebáváním železa se mohou objevit zdravotní problémy – bolest břicha, průjem, zvracení, potíže s trávením atd. Ještě nebezpečnější je dlouhodobé nadměrné přijímání železa.

Přírodní zdroje železa

Chcete-li zvýšit množství železa ve svém organismu, soustřeďte se na příjem listové zeleniny, ale také jater a masa celkově. V jídelníčku by vám neměly chybět ani luštěniny, oříšky, pšeničné otruby a některé druhy ovoce. Dalšími přírodními zdroji železa jsou například pivovarské kvasnice, ústřice, mořské řasy, pšeničné klíčky, třtinová melasa atd.



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB

Přihlašuji se k odběru týdenního newsletteru s novými recepty, soutěžemi a zajímavými články.