Zdravý životní styl

Zelený čaj spaluje kalorie

Zelený čaj se pije již 5 000 let a je oblíbený nejen v Číně, Tchaj-wanu, Japonsku a na Středním Východě, ale rozšířil se i do zemí západní Evropy a Severní Ameriky, kde byl dříve více v oblibě čaj černý. Není divu, zelený čaj je velmi účinný lék.

V čem je zelený čaj výjimečný?

  • Obsahuje látky, které účinně brání tvorbě zubního kazu
  • Je účinný při onemocnění dásní
  • Přispívá k ochraně organismu před zhoubnými nádory
  • Přispívá i ke snížení tělesné váhy
  • Posiluje krevní stěny
  • Snižuje cukr v krvi
  • Zastavuje krvácení a zlepšuje hojení ran 
  • Prokazatelně snižuje hladinu cholesterolu v krvi
  • Snižuje horečky
  • Pomáhá při potížích s trávením
  • Má protialergické účinky
  • Chrání tělo před volnými radikály
  • Pomáhá proti únavě 
  • Normalizuje střevní mikroflóru

Užívání zeleného čaje prospějeme celému tělu a oproti jiným čajům pití zeleného čaje působí jako prevence proti rakovině žaludku, jícnu, slinivky, tlustého střeva, prsu a prostaty. Je prokázané, že pití zeleného čaje působí proti vzniku metastází.

Navíc pití zeleného čaje také pomáhá spálit 70 až 80 kilokalorií denně a také oddaluje proces stárnutí.

Začínáme se zeleným čajem

Jako první doporučujeme navštívit specializovanou prodejnu, kde si můžeme zakoupit kvalitní sypaný čaj na váhu. Ten je totiž zpravidla kvalitnější než sáčkový a hlavně také oproti sáčkovanému máme přehled, jak čaj vypadá.

Jak správně připravit zelený čaj?

Příprava čaje není vůbec složitá, jak by se na první pohled mohlo zdát zdát.

1 až 2 čajové lžičky sypaného zeleného čaje zalijeme vodou, která předtím vařila, ale v době zalití má teplotu okolo 70 až 80 °C. Doporučená doba prvního louhování se pohybuje od 30 vteřin do 3 minut – podle druhu zeleného čaje. Při dalších nálevech se doporučuje zvýšit teplotu vody nebo prodloužit dobu louhování.

Nikdy však nezaléváme zelený čaj vařicí vodou, a to z toho důvodu, že zelený čaj uvolní do vody více tříslovin a čaj tím zhořkne. Naopak při příliš studené vodě se vonné a chuťové složky neuvolní a zelený čaj má pak naopak mdlou a nevýraznou chuť.

Kolik zeleného čaje můžeme vypít?

Doporučuje se pít 2 až 3 šálky zeleného čaje denně. Nadměrná konzumace čaje může vést k poškození jater a ledvin, proto i zde platí, že nic se nemá přehánět.

Těhotné, kojící ženy a malé děti by měly pít až druhý nálev zeleného čaje, protože je v něm není tak velký obsah kofeinu a taninů.

Co obnáší čajový obřad?

Obřad čaje je japonské specifikum přetrvávající v povědomí Japonců již několik staletí. Také pro Evropana je obřad čaje událostí, která obohatí nejen jeho chuťové pohárky, ale přinese mu i další pocitové zážitky. Náš článek o historii čajového obřadu a o tom, jak čajový obřad probíhá, si můžete přečíst ZDE



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB