Zdravý životní styl

Řeřicha zvyšuje imunitu

Řeřicha pochází z Orientu, ale pěstovala se i ve starověkém Egyptě a již v dobách antiky se používala proti kurdějím. I my dnes víme, že její léčivé schopnosti jsou ve srovnání s její drobností opravdu velké – pomáhá vyléčit nachlazení či záněty močových cest a celkově stimuluje náš imunitní systém.

Řeřicha setá (zahradní) je rostlinka se sytě zelenými lístky a ostrou štiplavou chutí podobnou ředkvičce. Používá se na chleba s máslem nebo se sýrem, do salátů a majonéz. Velmi chutná je ale například také na vařených bramborech nebo k míchaným vajíčkům.

Proč je řeřicha zdravá?

Řeřicha je skvělým zdrojem vitaminu C, ale i thiaminu (vitaminu B1), vitaminu K a beta karotenu. Obsahuje mnoho minerálů: draslík, vápník, železo, síru, hořčík, enzymy, hořčičný glykosid a další. Všechny zmíněné látky jsou nadmíru důležité pro silnou imunitu, jsou to účinné antioxidanty, které naše tělo zbavují toxinů a brání degenerativním procesům v buňkách a tkáních.

Řeřicha dále zlepšuje krvetvorbu, působí protizánětlivě a pročišťuje dýchací cesty. Působí také příznivě při obtížích močových cest a ledvinových obtížích, a to jako prevence i pro léčbu již rozvinuté infekce.

Další její výhodou je příznivé působení na naše trávení. Řeřicha podporuje produkci trávicích šťáv, povzbuzuje činnost žlučníku a jater, proto je dobře ji přidávat do tučnějších a těžkých jídel. Ulehčí nám jejich trávení a zabrání případným pocitům těžkosti po jídle.

Jejích léčivých účinků lze využít také v případě nachlazení a nemocí dýchacích cestPomáhá léčit kašel a stimuluje náš imunitní systém v boji proti původci nákazy.

Jak si vypěstovat řeřichu doma?

Na tácek nebo talířek rozprostřeme vatu a dostatečně ji navlhčíme. Na ni nasypeme semínka řeřichy a dáme na okenní parapet s dostatkem světla. Každý den kropíme vodou, aby byla vata neustále vlhká. Již za pár dní vidíme, jak řeřicha začíná růst. Sklízet ji můžeme již zhruba za týden, a to opakovaně (po dobu 2 až 3 týdnů), přičemž vždy ořezáváme její vrchní část.



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB

Přihlašuji se k odběru týdenního newsletteru s novými recepty, soutěžemi a zajímavými články.