Cena vajec se v posledních měsících výrazně zvýšila a není to náhoda. Je to důsledek několika faktorů, mezi které patří nejen zvyšující se náklady na krmivo pro slepice, ale i problémy v dodavatelském řetězci. Zvýšené ceny energií a zemědělské produkty, které jsou nezbytné pro chov drůbeže, také přispívají k vyšším nákladům, které se nakonec promítají do cen vajec.
Ne každý může spoléhat na to, že mu čerstvá vejce snesou slepičky z vlastního chovu. Pokud máte možnost, využijte místní farmy nebo malé chovy slepic. Cena čerstvých vajec z farmy může být nižší než v obchodech, zároveň takovou koupí podporujete místní podnikatele.
Pokud přemýšlíte o svátečním menu, vybírejte takové recepty, ve kterých vejce nejsou hlavní surovinou. Vajíčka jsou sice v mnoha receptech klíčová, ale existuje mnoho způsobů, jak je nahradit, pokud hledáte levnější alternativu nebo máte dietní omezení (například veganství). V některých receptech je náhrada jednoduchá, v jiných to může být složitější.
V pečení je vejce často zodpovědné za spojování ingrediencí, zvedání těsta a dodávání vláčnosti. Nabízí se ovšem několik alternativ, jak vejce nastavit či nahradit.
Vlažná voda může být použita k naředění vajec zejména v případech, kdy je potřeba zmírnit jejich účinek, např. v piškotových těstech. Vaječná směs je méně těžká, přidá těstu více vlhkosti bez nadměrného zpevnění, které vejce normálně způsobují. Při práci s piškotovými těsty, kde je struktura těsta závislá na nadýchání a lehkosti, můžete zkusit přidat malé množství vlažné vody (např. 1-2 lžíce na jedno vejce). Olejem nastavená vejce použijte pro zajištění vláčnosti a hladkosti těsta. Olej totiž zjemňuje strukturu a může zlepšit vlhkost, aniž by úplně změnil konzistenci vajec. Opět se doporučuje přidat 1-2 lžíce oleje na jedno vejce, což pomůže těstu, aby nebylo příliš suché nebo tuhé.
Jablečné pyré je skvělou náhradou pro vlhké pečivo, jako jsou koláče, muffiny a biskupské chlebíčky. Určitě nelze očekávat nakynuté nebo kypré pečivo! Pyré dodá moučníkům vláčnost a jemnost. Je potřeba zároveň dávat pozor, abyste neovlivnili výslednou chuť. Podobně jako jablečné pyré přidá těstům vláčnost a sladkost také rozmačkaný banán, což je skvělé pro pečení sladkého pečiva, muffinů nebo koláčů. Vzhledem k silné chuti banánu byste jej však měli použít jen tam, kde tato chuť nebude rušit. Platí, že zhruba ¼ šálku pyré nahradí 1 vejce. Podobně funguje také bílý jogurt.
Dochází vám vajíčka v lednici? Smíchejte lžíci mletého lněného semínka se 3 lžícemi vody. Tento mix můžete využít při pečení chleba, sušenek nebo muffinů. Lněná semínka při smíchání s vodou vytvoří gelovitou konzistenci, která napodobuje strukturu vajíčka. Mají neutrální chuť, takže se hodí do většiny receptů.
Jestli jste zvyklí využívat kraslice k výzdobě interiéru, zkuste letos změnu. Využijte skořápky, které zbývají po vaření a pečení. Vytvořit můžete spoustu krásných a originálních kousků.
Mini květináče – naplňte skořápky zeminou a zasaďte do nich řeřichu nebo microgreens.
Svícny – vložte do skořápek čajovou svíčku nebo vosk s knotem.
Velikonoční zápichy – naplňte skořápky vatou, přidejte drobnou ozdobu a na špejli zapíchněte do květináče.
Girlandy – skořápky provrtejte a provlékněte provázek, můžete je různě pomalovat.
V tradičním velikonočním koledování bývá jedním z oblíbených darů právě vajíčko. Ale pokud je cena vajec pro vaši peněženku příliš vysoká, nezoufejte. Vajíčka můžete nahradit i jinými symbolickými dary, například malými čokoládovými vajíčky, bonbony, sušenkami nebo domácími výrobky, které vnesou do tradice trochu moderního nádechu. Důležité je, že gesto zůstane stejné – koledník si od vás odnese něco hezkého.
Velikonoce nemusí znamenat velkou finanční zátěž, pokud budete trochu kreativní. Snažte se využít to, co máte, a zaměřte se na tradice, které spojují, spíše než na nadbytečnou spotřebu. Vejce jsou krásným symbolem, ale zdaleka nejsou jedinou cestou, jak oslavit tento svátek. Stačí pár chytrých změn a můžete si užít velikonoční svátky bez stresu z rostoucích cen.