Svatba

Vyberte si z 132 receptů

Červen 12., 2014
Nápoje studené

Anglická třešňovice (Sherry brandy)

Omyté třešně a višně vypeckujeme a vložíme do kameninové nádoby. Přidáme rozdrcené pecky, zalijeme koňakem a dobře uzavřeme. Necháme šest týdnů stát. Po této době přidáme cukr svařený v malém množství vody a necháme odležet ještě další týden. Procedíme přes husté síto nebo přes plátno, slijeme do lahví a necháme odležet nejméně tři měsíce.
Číst dále »
2 komentáře

Domácí ledový čaj

3 sáčky kvalitního černého čaje, 1 l vroucí vody, 2 lžíce třtinového cukru nebo tekutého medu, šťáva ze 2 citronů, 1 l sody nebo perlivé vody, ledové kostky nebo tříšť, několik lístků čerstvé máty
Číst dále »
0 komentářů
Květen 30., 2014
Moučníky pečené

Tvarohový koláč (Cheesecake) s jahodami

Sušenky rozdrtíme, zalijeme je rozpuštěným máslem a promícháme. Tuto směs dáme na máslem vymazané dno formy na dort a rukou udusáme. Pečeme v troubě 7 minut při 180 stupních Celsia. Mezitím si ušleháme smetanu, přimícháme k ní ricottu (případně lučinu či tvaroh) a cukr. V malém množství vody si rozpustíme plátky želatiny (postupujeme podle návodu) a ty pak přidáme do smetanové směsi. Vzniklou hmotu nalijeme do formy s upečeným a vychladlým těstem. Dáme chladit do lednice zhruba na 2 hodiny. Po ztuhnutí dort ozdobíme pokrájenými jahodami s jahodovou marmeládou či toppingem a můžeme podávat. Poznámka: Cheesecake je dezert, který má dvě vrstvy – korpus z rozdrobených sušenek a sýrovou (respektive tvarohovou) část. Jeho název proto vznikl spojením dvou anglických slov: cheese (sýr) + cake (koláč). Sýrová/ tvarohová vrstva se může připravit ze smetanového sýra (např. Mascarpone, Ricotta), tvarohového sýra (např. Lučina, Philadelphia, Gervais, Cottage), ale setkáme se i s variantou pouze z tvarohu či zakysané smetany. Existuje pečená i nepečená verze tohoto dezertu, popř. se peče pouze základ ze sušenek a másla. Cheesecake je oblíbený po celém světě v mnoha obměnách – limetkovou verzi proslavily například ostrovy Florida Keys, cheesecake z New Yorku se zase neobejde bez jahod.  
Číst dále »
2 komentáře
Duben 15., 2014
Moučníky pečené

Skořicové rolky s ořechy

Ze všech ingrediencí vypracujeme nelepivé těsto a necháme alespoň hodinu kynout na teplém místě. Vykynuté těsto rozválíme do tvaru obdélníku, potřeme změklým máslem a rovnoměrně posypeme cukrem smíchaným se skořicí, ořechy a rozinkami. Srolujeme jako roládu, potřeme rozšlehaným vejcem a nakrájíme na kolečka široká zhruba 2 cm. Pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem na 190˚C zhruba 30 minut (dozlatova). Podle chuti můžeme po upečení ještě horké polít kysanou smetanou s cukrem.
Číst dále »
0 komentářů

Pikantní vajíčková tlačenka

Vejce, párky a zeleninu pokrájíme na kostičky. Nálev z kyjovanky doplníme podle potřeby vodou a podle návodu na obalu připravíme želatinu. Do částečně vychladlé želatiny vložíme veškeré ingredience, osolíme, opepříme a podle chuti přidáme trošku mletého chilli. Nalijeme do formy (může být „srnčí hřbet“, ale i třeba malé bábovičky) a dáme do ledničky ztuhnout. Servírujeme na listech salátu spolu s čerstvým pečivem.
Číst dále »
0 komentářů
Září 9., 2011
Moučníky pečené

Roládová šarlota

Nejprve si připravíme těsto: Vejce rozklepneme a žloutky oddělíme od bílků. Citron omyjeme, osušíme a nastrouháme z něj kůru. Šťávu vymačkáme. Žloutky vyšleháme s cukrem, přidáme polohrubou mouku, citronovou šťávu i kůru a sníh z bílků. Vše zlehka promícháme. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem a upečeme v troubě předehřáté na 180 °C dorůžova. Upečený korpus vyklopíme na utěrku posypanou moučkovým cukrem, pomažeme marmeládou a smotáme. Vychladlou roládu nakrájíme na plátky asi 2 centimetry široké. Nyní si uděláme krém: Vyšleháme smetanu s cukrem, přidáme tvaroh a promícháme. Misku vyložíme potravinovou folií (aby nám šarlota šla snadno vyklopit) a plátky do ní vyskládáme. Čtyři až 6 plátků si necháme na dno šarloty. Připraveným krémem naplníme misku a šarlotu uzavřeme plátky rolády. Misku dáme vychladit do lednice, nejlépe přes noc. Druhý den hotovou a ztuhlou šarlotu opatrně vyklopíme z misky a ozdobíme dle fantazie – například jahodami.
Číst dále »
0 komentářů

Vyhledávání receptů

Rubriky