Zdravý životní styl

Správnou stravou pro správný cholesterol

Správnou stravou pro správný cholesterol

Je všeobecně známé, že vysokou hladinu cholesterolu v krvi můžeme kromě léků také účinně snížit dietou. Lidé s vysokým tzv. špatným cholesterolem v krvi by proto měli dávat ve svém jídelníčku především přednost rybám, ovoci, zelenině, nebo například vlašským oříškům.

Co je to vlastně cholesterol?

Cholesterol je chemická látka, která je součástí téměř všech tuků. Pro organismus je nezbytná, protože je základní stavební jednotkou pro některé hormony a pro tvorbu žlučových kyselin. Tělo si cholesterol z větší části vyrábí samo v jaterních buňkách. Další zásoby se do organismu dostávají stravou.

Cholesterol je nerozpustný ve vodě, a tedy i v krevním séru, a proto koluje v krvi vázán v molekulách tzv. lipoproteinů (komplexů obsahujících tuky, čili lipidy, a bílkoviny neboli proteiny). Existují lipoproteiny “hodné” a “zlé”. Těmi zlými jsou pravděpodobně lipidy o nízké hustotě, bohaté právě na výše zmíněný cholesterol. Za hodné se považují malé, ale těžké komplexy lipoproteinů o vysoké hustotě. Někteří vědci se domnívají, že mohou odvádět tukové látky z tepenných stěn a vracet je k vyloučení do jater. U lidí, kteří kouří, jsou obézní nebo žijí sedavým způsobem života, jsou zjišťovány velmi nízké hodnoty “hodných” lipoproteinů. Pozitivní změna těchto zvyklostí by měla jejich hladiny zvýšit a odsunout tak hrozbu koronárního onemocnění na vzdálenější horizont.

Co když je ho příliš?

Je-li cholesterolu v organismu nadbytečné množství, snadno se ukládá do cévní stěny, kde tvoří hlavní součást tzv. sklerotických plátů. Na povrch těchto plátů pak nasedají krevní sraženiny, céva se postupně zužuje a omezuje se dodávka krve do srdečního svalu. Následkem může být infarkt myokardu, vznik ischemické choroby srdeční či aterosklerózy.

Cholesterol je sice nepostradatelný, ale jeho příliš vysoká koncentrace v krvi je také považována za významný rizikový faktor vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Výše hladiny cholesterolu závisí na dvou faktorech – na vrozené schopnosti organismu regulovat jeho hladinu v krvi a dále na množství tuku a látek obsahujících cholesterol, které do organismu přivádíme potravou.

Neblahé účinky cholesterolu se znásobují kuřáckým návykem a vysokým krevním tlakem.

Jak si můžeme snížit cholesterol?

Vysokou hladinu cholesterolu v krvi můžeme snížit dietou, léky nebo kombinací obou metod.

K hlavním zdrojům cholesterolu patří máslo, mléčný tuk obsažený ve šlehačce, smetaně a tučných, zejména tavených sýrech. Velké množství cholesterolu obsahují také vnitřnosti, především mozeček, játra, ledvinky, vepřové maso a sádlo. Zdrojem cholesterolu jsou zejména tuky živočišného původu.

Naproti tomu tuky rostlinného původu cholesterol neobsahují, hladinu cholesterolu v krvi nezvyšují, a naopak ji mohou dokonce snižovat.

Pozoruhodné vlastnosti má tuk obsažený v rybách. Ten sice hladinu cholesterolu v krvi příliš nesnižuje, ale zato ovlivňuje shlukování krevních destiček a brání tak vzniku infarktu. Ke snížení hladiny cholesterolu se používá také některých léků, které jsou předepisovány u extrémně vysokých hodnot cholesterolu, jež nelze ovlivnit dietou.

Některé vědecké studie prokázaly, že obzvlášť bohaté na vícenásobné nenasycené kyseliny jsou vlašské ořechy, které mohou účinně snížit hladinu cholesterolu v krvi u mladých zdravých lidí. Studie prokázala, že je to možné i u lidí, kteří již mají vyšší cholesterol.

Jak předcházet komplikacím s cholesterolem?

  1. Celkovou úpravou životosprávy, k níž patří omezení nervového přepětí, odpočinek po práci a dostatečně dlouhý spánek.
  2. Kompenzací sedavého způsobu života dostatečným pohybem, a to buď vhodnou tělesnou prací, nebo rozumně provozovaným sportem.
  3. Omezením kouření.
  4. Protisklerotickou dietou, která spočívá v omezení spotřeby tuků přednost dávat tukům rostlinným s vysokým obsahem nezbytných mastných kyselin (např. olivový olej) před tuky živočišnými (sádlo, lůj, slanina, máslo).
  5. Omezit konzumaci cukru, i skrytého (v sušenkách, zmrzlinách apod.).
  6. Zvýšit příjem ovoce a zeleniny.


Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB