Zdravý životní styl

Květiny k jídlu

Již naši předci využívali květiny jako léčivou sílu přírody. Víte, jaké druhy květů jsou užitečné pro naše zdraví a můžeme je využít v kuchyni?

Pampeliška

Pampelišku ze svých zahrádek známe snad všichni. Můžeme jí využívat jak k přípravě ozdravných čajů, tak do pokrmů. Buď si jejími věty ozdobíme zeleninový salát, nebo z ní můžeme udělat pampeliškové víno či je osmažit na oleji.

Pampeliškové víno

  • 5 litrů vody
  • 1 kg cukru
  • 1,5 litru čerstvě nasbíraných pampelišek
  • 3 citrony
  • 50 g droždí

Nejdříve si svaříme 2 litry vody s cukrem a necháme vychladnout. Ve zbytku vody si spaříme pampelišky a necháme den odstát. Citrony si nakrájíme na kolečka a vložíme do velké sklenice. Zalijeme je svařenou vodou s cukrem i vodou z pampelišek a přidáme rozdrobené droždí. Necháme cca 5 týdnů odstát. Poté můžeme konzumovat.

Smažené pampelišky

  • cca 20 ks květů pampelišky
  • 4 vejce
  • 0,5 l mléka
  • hladká mouka

Pampelišky si omyjeme. Smícháme vejce s mlékem. Pampelišky obalíme ve vejci s mlékem a poté v mouce. Osmažíme na oleji dozlatova. Pro lepší chuť smažíme na kokosovém oleji.

Fialka

Fialku známě všichni jako jarní voňavou květinu. Má sladkou velice výraznou chuť. Hodí se skvěle jako ozdoba k tmavým masům,jednohubkám, do salátů, polévek, či nanuků.

Fialková pomazánka

  • 1 hrnek čerstvým fialek
  • měkký tvaroh
  • 1 lučina
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej

Všechny ingredience smícháme dohromady a přidáme fialky. Necháme v lednici odležet 1 den. Podáváme s celozrnným pečivem nebo jako zdravé jednohubky servírované na okurce.

Polévka z pampelišek a fialek

  • 1 menší cibule
  • 0,5 l zeleninového vývaru
  • 6 lžic másla
  • 0,5 l pampelišek
  • 1 hrnek fialek
  • sůl
  • hladká mouka
  • hrst pažitky

Na másle si osmažíme cibuli a přidáme k ní čerstvé květy. Po chvíli zalijeme zeleninovým vývarem a vaříme cca 10 minut. Z másla a mouky si připravíme jíšku, kterou zahustíme polévku. Osolíme a opepříme. Na talíři ozdobíme čerstvě nakrájenou pažitkou.

Jaké další květy patří do naší kuchyně?

Jsou to například: měsíček, maceška, levandule, růže, sedmikrásky, orchidej, karafiát, květy černého bezu. A jaké jsou vaše oblíbené?



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB

Přihlašuji se k odběru týdenního newsletteru s novými recepty, soutěžemi a zajímavými články.