Tipy a rady

Jak zužitkovat brambory

Někdy se zkrátka nedaří nanormovat potraviny tak, aby se strávníci najedli a hrnce zůstaly prázdné. Pokud nemáte domácí zvířata, která by zbytky brambor uvítala jako zpestření své krmě, poradíme vám, jak je zužitkovat.

Bramborové přebytky

Bramborové placky

Nejjednodušším způsobem, jak spotřebovat uvařené brambory (oloupané i ve slupce), je vytvořit z nich bramborové placky. Stačí do nastrouhaných brambor přidat polohrubou mouku, vejce, špetku soli a zázrak je na světě. Stejný postup zvolte také v případě, kdy na vás v lednici pokukuje zbytek bramborové kaše.

Bramborové šišky

Přidáte-li naopak k vařeným bramborovým zbytkům polohrubou mouku, sůl a mléko, můžete vytvořit vynikající bramborové šišky, které lze dále konzumovat jako hlavní sladké či slané jídlo nebo přílohu. Z bramborové kaše a strouhanky naopak můžete vytvořit po usmažení vynikající krokety.

Francouzské brambory

Originálním, levným a rychlým řešením jsou také francouzské brambory, máte-li brambor více, případně rychlá vaječná omeleta s bramborami připravená pouze na pánvičce. Stačí přidat další přebytky, které najdete v lednici či spižírně – uzeninu, naloženou, mraženou i čerstvou zeleninu, strouhaný sýr – a královskou večeři máte na stole.

Tatarák z brambor

Tatarák z brambor sice zní podivuhodně, ale chuťové buňky rozhodně neurazí. Uvařené brambory nastrouháme, přidáme najemno nasekanou cibulku, sladkou papriku, kečup, hořčici, drcený kmín, pepř, sůl a dobře promícháme. Podáváme s čerstvě opečenými toasty.

Levný pomocník

Známou vlastností brambor je schopnost vázat na sebe sůl. Pokud vám tedy při solení polévky takzvaně ujela ruka, nakrájejte do vývaru bramboru na větší kusy, nechte chvíli zavařit a poté z polévky vyjměte. Uvařené brambory ozvláštní i vaše sladké dezerty. Pokud je přidáte do kynutého těsta i bábovky, výsledný moučník vydrží vláčný po delší dobu.

Pokud připravujete k obědu zdravé a mladé brambory, vodu po jejich uvaření nevylévejte. Díky obsahu cenných vitamínů a škrobu ji můžete použít k přípravě omáček i polévek. Vodu ze starších brambor pak využijte jako levné a ekologické čistidlo.

Brambory nejen v kuchyni

Voda z vařených brambor skvěle poslouží při mytí nádobí, leštění skla, příborů i stříbrných šperků. Výborně s ní vyčistíte také sklo v krbových kamnech. Škrob v této vodě zabraňuje dalšímu usazování sazí.

Pro krásu

Brambory se mohou chlubit nejenom bohatou výživovou hodnotou. Obsahují mj. cennou látku alantoin, která má hojivé a regenerační účinky. Obklad ze strouhaných brambor se tedy doporučuje proti všem kožním neduhům, při problémech s hemeroidy i akné, ale pomůže také hydratovat sluncem unavenou až spálenou pokožku. Odvar z brambor doporučuje přírodní medicína jako kloktadlo při těžko se hojících zánětech dutiny ústní, při léčbě aftů a u parodontózy.



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB