Tipy a rady

Chilli je afrodiziakální i léčivé

Chilli je afrodiziakální i léčivé

Botanicky vzato jsou chilli papričky zalistované jako ovoce. A proto s nimi můžete kouzlit daleko víc, než si myslíte. Máme pro vás spoustu pikantních dobrot, které udělají dobrou službu vašemu zdraví. Nevěříte?

Kapsaicin pro naše zdraví

Konzumace chilli papriček skutečně prospívá našemu zdraví! Za jejich pikantnost může alkaloid kapsaicin. Četné vědecké výzkumy se zabývaly jeho dopadem na organismus a dokázaly, že má protirakovinné, antibakteriální, analgetické, a dokonce i antidiabetické vlastnosti. Schopnost snižovat cholesterol a údajně také zmírňovat chuť na sladké ocení všichni, kteří potřebují shodit nějaké to deko. Kapsaicin zvyšuje průtok krve v žaludku i ve střevech, aktivuje tvorbu ochranného hlenu, čímž slouží jako dobrá prevence proti žaludečním vředům. Také zamezuje růstu bakterie Helicobacter pylori.

Potenciál této látky je velmi vysoký. Kromě konzumace kapsaicinu v jeho přirozeném stavu můžete sáhnout také po nutričních doplňcích nebo krémech. Ty pomáhají při úlevě od bolesti kloubů i svalů. Kapsaicin se využívá k léčbě bolesti způsobené revmatoidní artritidou či osteoartritidou. Zkoumá se také možnost používat injekce s obsahem této zázračné látky. V posledních letech se kapsaicinu věnuje pozornost v souvislosti s prevencí i léčbou rakoviny. Doporučuje se především při boji s rakovinou prostaty, ale zkoumá se její vliv i při rakovinném bujení v prsou nebo na kůži. 

Je ovšem nutné dodat, že konzumace chilli papriček opravdu není pro každého. Pokud nejste zvyklí na pikantní chuť, začněte s nejméně pálivějšími druhy papriček a postupně můžete přidávat na ostrosti. Ne všechny totiž pálí tak, že se stěží nadechnete. Také sledujte reakci svého organismu. Někteří lidé mohou na konzumaci chilli papriček reagovat bolestí žaludku, průjmem i vyrážkou. V takovém případě se raději poraďte se svým lékařem.

Naučte se je konzumovat

Jsou nejspíš dva ostrovy strávníků – jedni, kteří chilli milují, a druzí, kteří se mu pro jeho pálivost vyhýbají obloukem. V mém blízkém okolí v poslední době převládá první možnost. Jako by pálivá chuť byla návyková a člověk po prvním soustu nemohl přestat.

Jak zmírnit pocit pálení? Je všeobecně známé, že snaha zapít „hořící ústa“ vodou nikam nevede. Kapsaicin je alkaloid rozpustný v alkoholu a tucích. Pokud tedy nevíte kudy kam, sáhněte v nouzi nejvyšší po tvrdém alkoholu nebo zkuste zajíst pocit pálení bílým jogurtem, zakysanou smetanou nebo chlebem pomazaným sádlem či kouskem slaniny. 

Národy milující chilli jsou nejlepšími rádci, jak tuto dobrotu konzumovat, aby zdraví prospívala a neničila ho. V indické restauraci si na stůl rozhodně objednejte raitu – jogurtový dressing s nastrouhanou okurkou, mátou, koriandrem, česnekem a dalším kořením. Nejenom že krásně propojí chutě ostatních pokrmů, ale také sníží pocit pálení v ústech, pokud jako hlavní jídlo konzumujete třeba vindaloo, populární indické velmi pálivé jídlo.

Kde všude chilli použít?

Naprostou klasikou, ve které nesmí chilli papričky chybět, jsou recepty asijské a mexické (potažmo latinskoamerické) kuchyně. Můžou hrát i hlavní roli – dozlatova osmažené v těstíčku s vůní kari, nakládané se hodí jako příloha k rýži, čerstvé i sušené přiostří jakoukoliv lahůdku. Velkým hitem se v poslední době stává fermentovaný korejský salát kimchi, ve kterém nesmí chybět právě poctivá dávka kvalitního chilli. 

Nemusíme ale létat do tak vzdálených končin. Naprostou klasikou italské kuchyně, do které stačí pár laciných ingrediencí, je právě aglio olio peperoncino, tedy česnek, olej a papriky. A pokud existuje nějaká evropská země, která se vyžívá v pikantní chuti, je to jistě Maďarsko. V Japonsku či Thajsku se využívají také listy chilli papriček, které pro nás mohou mít lehce nahořklou chuť. 

Záleží především na chuťových preferencích a hlavně touze překonat pálení v ústech. Na pikantní chuť se dá postupem času navyknout. Skvělá je v tomto směru indická kuchyně, která nabízí i zdánlivě nepálivá kari jídla, od nichž se postupem času můžete prokousat ke středně pikantnímu madras, přes velmi pálivé vindaloo, až po extrémně pálivý fal. Vynikající volbou pro začátečníky jsou také plněné chilli papričky. Nejčastěji se volí slaný sýr (může být i kozí), který zmírňuje pocit pálení v ústech. V domácích podmínkách si můžete připravit vlastní plněné papričky na nakládání nebo je jako bonus osmažit v trojobalu.

Afrodiziakum

Odpradávna se pálivé papričky řadí mezi afrodiziakum. Pravda je, že chilli prohřívá organismus od hlavy až paty. Pokud chcete svému miláčkovi připravit sladké překvapení se špetkou chilli, určitě neváhejte. Čokoláda i smetana jsou chutě, které se s ním výborně snoubí. Vyzkoušet to můžete na nejjednodušším receptu – horké čokoládě s chilli práškem a šlehačkou. Pokud máte rádi výzvy, připravte čokoládové fondue a namáčejte do něj kousky čerstvé chilli papričky. To vás jistě rozpálí!

Vyzkoušejte naše recepty:

Kovbojské jalapeňos

12 středně velkých jalapeňos, 1 šálek krystalového cukru, ½ šálku jablečného octa (pokud máte rádi, lze použít i štiplavější vinný ocet), ½ lžičky kurkumy, ½ lžičky sušeného zázvoru nebo lžičku čerstvého strouhaného zázvoru, špetka soli

Omyté jalapeňos nakrájíme na plátky široké asi 4 mm, semínka můžeme ponechat. V pánvi necháme lehce zkaramelizovat cukr, přilijeme ocet, přidáme koření a společně svaříme do konzistentního lepkavého sirupu. Přisypeme papričky a společně povaříme asi 5 minut, aby se dobře pokryly cukrovou hmotou. Můžeme ihned konzumovat nebo zavařit do skleniček. Výborně se hodí se do hamburgerů i jako netradiční zeleninová příloha.

Sýrové sušenky s chilli

2 šálky polohrubé mouky, 6 lžic změklého másla, ¾ šálku podmáslí, 1 lžička soli, 1 prášek do pečiva, čerstvá chilli paprička nasekaná najemno, 1-2 prolisované stroužky česneku, 1 šálek strouhaného cheddaru nebo vysokoprocentního sýra dle chuti

Troubu předehřejeme na 200 °C. Mouku prosijeme  do mísy, přidáme sůl, kypřicí prášek a dobře promícháme. Do mouky zapracujeme máslo, vznikne drobenka. Teprve poté zapracujeme ostatní ingredience. Pokud je těsto příliš lepivé, přidáme trochu mouky. Sušenky můžeme formovat ručně, nebo použít řezačku na sušenky. Pečeme ve vyhřáté troubě na plechu vyloženém pečicím papírem asi 12 minut (dle velikosti sušenek) dozlatova.

Pikantní čokoládový dort

Na těsto: 180 g hladké mouky, 180 g jemného třtinového cukru (můžete použít klasický a rozsekat ho v chopperu), 180 g změklého másla, 3 vejce, 1 vrchovatá lžíce hořkého kakaa, 1 červená chilli paprička, ½ lžičky drceného chilli 

Na náplň: 250 g vysokoprocentní hořké čokolády (nejlépe s chilli), 250 g smetany na šlehání, 1 lžíce másla, 1 najemno nakrájená červená paprička, ½ lžičky chilli prášku a ½ lžičky chilli vloček 

Mouku smícháme s kakaem a cukrem, přidáme chilli, vejce a máslo. Postupně vypracujeme pevné těsto, které se nelepí na stěnu mísy. Pokud se zdá příliš tuhé, můžeme přidat trochu másla nebo mléka. Těsto rozdělíme na dvě poloviny, kterými poklademe 2 formy o průměru cca 18 cm. Pečeme ve vyhřáté troubě při 170 °C asi třicet minut.

Mezitím rozpustíme čokoládu ve vodní lázni. Sejmeme z tepla a necháme trochu vychladnout, přidáme chilli, máslo a vyšlehanou smetanu. Necháme zchladit v lednici, ale nesmí úplně zatuhnout. Vychladlé pláty těsta plníme čokoládovým krémem. Ozdobíme drceným chilli, hoblinkami hořké čokolády a strouhanými ořechy, nejlépe pistáciemi. Stejným způsobem můžeme vytvořit i luxusní cupcake.



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB

Přihlašuji se k odběru týdenního newsletteru s novými recepty, soutěžemi a zajímavými články.