Tipy a rady

Bramborový salát 1000x jinak

Bramborový salát 1000x jinak

Není na světě bramborový salát ten, aby se zavděčil strávníkům všem. Schválně, jaká ingredience nesmí chybět v tom vašem?

Přinejmenším na jedné surovině se shodneme, a totiž na bramborách. Ty představují skutečný grund, protože na nich stojí i padá celý úspěch této oblíbené lahůdky. Vynikající jsou žluté nebo červené „rohlíčky“, varný typ A. Díky lojovité dužině zůstanou pevné i po uvaření, větší hlízy způsobí, že se brambory po nakrájení nerozpadnou. Vaření brambor nenechávejte na poslední chvíli, s klidným svědomím je připravte den předem. Oloupejte je ale hned, jakmile je udržíte v rukách. Slupka se oddělí snadněji než po úplném vychladnutí. 

Dresink, či chcete-li studená omáčka, záleží nejen na chuťových preferencích. Velkou roli hraje i fakt, zda přimhouříte oko nad kalorickou bombou, nebo se držíte zdravého životního stylu. Klasiku představuje majonéza, odlehčenou variantu zakysaná smetana nebo bílý jogurt. Potřebnou kyselost zajistíte díky kyselým okurkám a jejich štiplavému láku, vinnému octu, citronové šťávě, dijonské hořčici, a dokonce i díky kaparům či sardinkám. 

Někdo si bramborový salát nedokáže představit bez křupavé cibule, jiný zase požaduje přidání uzeniny v čele se šunkovým nebo gothajským salámem. Některé recepty počítají při dochucování s cukrem, jiné se neobejdou bez čerstvých bylinek, jako je pažitka, petrželka nebo kopr. Světové trendy dokonce požadují suroviny, jako jsou sušená rajčata, olivy nebo zelené fazolky. Tyto saláty obvykle neobsahují majonézu ani žádné mléčné produkty. K dochucení si vystačí s čerstvými bylinkami, olivovým olejem a citronovou šťávou.

Vyzkoušejte naše recepty:

Rakouský bramborový salát

1 kg brambor varného typu A, 3 lžíce vinného octa, 1 lžíce dijonské hořčice, 5 lžic panenského olivového oleje, 1 červená cibule nebo jarní cibulka včetně zelené natě, hrst čerstvé pažitky a petrželky, 120 ml zeleninového nebo drůbežího vývaru, 2 lžíce cukru, sůl, čerstvý drcený pepř 

Brambory uvaříme ve slupce doměkka, ještě teplé oloupeme a nakrájíme na silnější plátky, větší hlízy můžeme přepůlit. Ocet, hořčici, cukr, olej a teplý vývar dobře promícháme a výsledným dresinkem přelijeme ještě teplé brambory. Přidáme najemno nasekanou cibulku, pažitku a petrželku (dle chuti můžeme nahradit koprem), lehce osolíme a opepříme. Zlehka promícháme a necháme uležet.

Klasický bramborový salát

1 kg brambor varného typu A, 1 větší mrkev, 1 petržel, ½ celeru, 200 g sterilovaného hrášku ve slaném nálevu, 4 vejce, 4 velké kyselé okurky, lák z okurek, 350 g majonézy, sůl, pepř

Omyté brambory se slupkou uvaříme v osolené vodě. Necháme vychladit a oloupeme. Mrkev, petržel a celer oloupeme, nakrájíme na drobné kostičky nebo nastrouháme nahrubo a uvaříme v osolené vodě nebo vývaru. Vejce uvaříme natvrdo. Oloupaná vejce a brambory nakrájíme na kostičky, přidáme uvařenou zeleninu. V míse smícháme majonézu a jemně nastrouhané okurky, zředíme lákem z okurek, přidáme uvařenou zeleninu, propláchnutý hrášek, brambory a vejce. Lehce osolíme a opepříme. Zlehka promícháme, podle potřeby dochutíme solí, pepřem nebo okyselíme lákem z okurek. Necháme ideálně přes noc uležet v lednici.

TIP: Tento recept můžete libovolně vylepšovat přidáním spařené cibule, najemno nakrájeného salámu či sýra, majonézu lze vyměnit nebo částečně nahradit zakysanou smetanou. 



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB

Přihlašuji se k odběru týdenního newsletteru s novými recepty, soutěžemi a zajímavými články.