Do hlubšího (nejlépe litinového) kastrolu si dáme rozehřát sádlo a na něm si osmahneme pokrájenou cibuli. Pozor! Je to ta nejdůležitější věc na celém receptu, která pak dává chuť celému jídlu. Cibuli tedy smažíme opravdu dlouho – klidně pomalu a na mírném ohni, ale až půl hodiny. Když je cibulka krásně osmažená, přidáme vepřové maso nakrájené na kostky. Maso osmažíme, aby se zatáhlo. Přidáme nasekaný česnek (jen na chvilinku, nesmí zhořknout!) s mletou sladkou paprikou a podlijeme trochou piva. Osolíme, ochutíme troškou mletého pepře, bobkovými listy a kuličkami nového koření. Dolijeme zbylé pivo, přiklopíme pokličkou a za občasného zamíchání dusíme doměkka – zhruba 3/4 hodiny. (Pokud se pivo vypaří rychleji než je hotové maso, podlijeme guláš ještě troškou vody.) Když je maso měkké, zahustíme guláš rozdrobeným chlebem, přidáme rajčatový protlak a naposledy krátce povaříme. Na závěr ochutíme troškou majoránky, přidáme podle chuti trošku chilli (popř. nasekané čerstvé chilli papričky) a podáváme – naši muži to nejvíc ocení s čerstvým chlebem a vychlazeným pivem.