Placky: 800 g vařených brambor, 2 vejce, 300 g polohrubé mouky, 1 lžička soli

Dále: sádlo (na pečení placek) – např. škvařené vepřové sádlo Varoma, 200 g švestkových povidel (doporučujeme švestková povidla Dle Gusta), 100 g jemně umletého máku, 50 g moučkového cukru, máslo (na přelití)

Uvařené brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Přidáme vejce, polohrubou mouku a sůl. Vypracujeme těsto, které rozdělíme na stejně velké kousky a z nich na pomoučněném vále rozválíme slabé placky. Placky opékáme na teflonové pánvi buď nasucho nebo pánev lehce pomastíme sádlem. Opékáme z obou stran dozlatova. Hotové placky potřeme švestkovými povidly, zavineme či přehneme napůl a posypeme mákem smíchaným s moučkovým cukrem. Můžeme ještě jemně pokapat rozpuštěným máslem. Ihned podáváme.

Poznámka: Tento tradiční a levný pokrm dělaly již naše babičky a je stále velmi oblíben. Bramborovým plackám se podle místa původu říká i jinými jmény – patenty, laty, podešve, přesňáky apod.

Foto: www.czechtourism.cz