Zdravý životní styl

Pepř podporuje trávení

Pepř, původem indické koření, ve svých základních barevných formách představuje pro lidský organismus velká pozitiva – kromě zlepšení trávení působí například jako afrodisiakum či povzbuzuje srdeční činnost.

Proč je pepř zdravý?

Látky v tomto koření obsažené podporují chuť k jídlu a tvorbu slin, a tedy i trávení a látkovou výměnu. Pepř také pomáhá proti nadýmání, a dokonce povzbuzuje srdeční činnost.

Konzumace pepře ovlivňuje metabolismus, pomáhá snižovat horečku, má mírné močopudné účinky. Pepř kromě toho zmírňuje menstruační bolesti a v neposlední řadě působí jako afrodisiakum.

Další zajímavostí je, že pepř obsahuje alkaloid piperin, který nejenže způsobuje jeho ostrou chuť, ale podle posledních výzkumů pomáhá zvýšit pigmentaci kůže. Podle londýnských vědců, kteří testovali účinky pepře na hlodavcích, zvýšila konzumace piperinu pigmentaci kůže tak, že za šest týdnů byla světle hnědá. „Prokázali jsme, že kombinace této léčby s UV ozařováním výrazně zlepšila pigmentaci s výsledky, které jsou kosmeticky lepší než konvenční léčba vitiliga (ztráta pigmentace kůže),“ uvedli ve své závěrečné zprávě vědci.

Jak vybrat správný pepř?

Kvalitu pepře poznáme podle velikosti nerozemletých kuliček a jejich váhy (větší a těžší znamená kvalitnější). U mletého pepře doporučují odborníci prověřit kvalitu jednoduchým testem: nasypat jej do sklenice s vodou. Nechce-li prášek klesnout, je z nekvalitních malých a lehkých bobulí.

Petr Havel, www.dtest.cz



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB