Zdravý životní styl

Léčivé bylinkové čaje

Sušíte doma bylinky? A pokud nemáte vlastní, kupujete si je v obchodě? Tentokrát se zaměříme na bylinky ryze české – tedy heřmánek, lipový květ, meduňku, třezalku a další léčivky.

Aby bylinky neublížily

Ať mezi vaše oblíbené kombinace bylinkových čajů patří jakékoliv léčivky, vězte, že nic byste neměli přehánět. Před konzumací si vždy přečtěte příbalové informace a dodržujte pokyny výrobce.

Pokud si čaj vyrábíte podomácku, vyhledejte si informace v odborných knihách, na internetu nebo vhodnost bylinek konzultujte se svým lékařem. Žádná bylinka vám nepomůže ihned – je třeba dodržovat pravidelnost i délku konzumace.

Jestliže se bylinky používají jako očistná pitná kúra, doporučuje se maximální délka užívání 6 týdnů.

Heřmánek

Už zvukomalebný název napovídá, že heřmánek přinese tělu i duši klid a harmonii. V bylinkářství se jedná o nepostradatelnou léčivku.

Heřmánkový čaj pomáhá zklidnit zčeřenou mysl i žaludek. Léčí zažívací problémy i zánět tlustého střeva. Poradí si také s nespavostí a psychickými potížemi. Jeho odvar má příznivý vliv i na pokožku. Pití i kloktání zase léčí afty a nemoci dásní. V neposlední řadě heřmánek zmírňuje menstruační bolesti.

Lipový květ

Voňavý lipový čaj uvítáte zejména při nachlazení a nemocech nejrůznějších druhů. Pomáhá snižovat horečku a je ideálním pomocníkem při boji s rýmou, kašlem i zánětem průdušek. Kromě toho podporuje pocení a rozpouští hleny. Příznivě se osvědčil také při léčbě onemocnění močových cest.

Meduňka

Už prastaré herbáře znaly uvolňující moc meduňky: meduňka na noc pitá vyvolá klidný spánek a veselé sny. Meduňka působí blahodárně na psychické vyčerpání, poradí si i s lehkými depresemi či žaludeční neurózou. Kromě toho má protikřečové účinky a zabraňuje nadýmání. Zmírňuje také bušení srdce a srdeční arytmii.

Třezalka

Čaj z třezalky tečkované je odborníky doporučován při problémech s nespavostí, spánkem i při pocitech úzkosti. Jeho příznivý vliv je zmiňován i při nadměrném stresu, žaludečních neurózách a dokonce při léčbě lehčí deprese. Třezalka je také obdařena diuretickými látkami, které pomáhají očistit organismus zevnitř.

Šípek

Šípkový čaj působí jako ochranný štít, který zvyšuje imunitu a dokáže si poradit i s lecjakou virovou nemocí. Postaví vás na nohy i v případě jarní únavy. Šípky totiž obsahují vysoké množství vitaminu C, dále vitamíny skupiny B, fosfor a draslík. Čaj připravený z šípkových jader působí diureticky.

Mateřídouška

Staré herbáře doporučovaly mateřídouškový čaj hlavně jako bojovníka proti nočním můrám. V dnešní době se používá pro znovuzískání energie a psychické pohody. Mateřídouška navíc působí antisepticky, takže je skvělým pomocníkem při problémech se zažíváním – urychluje trávení, mírní plynatost a zmírňuje průjmová onemocnění. Kromě toho je ideální jako desinfekce ústní dutiny.

V kosmetice se její odvar používá k rychlejšímu hojení ran i zklidnění aknózní pleti.

Máta

Mátový čaj pomáhá odstraňovat křeče, povzbuzuje vylučování trávících šťáv, působí protizánětlivě a proti nadýmání. Též podporuje funkci přídatných orgánů – jater, slinivky břišní a žlučníku. Inhalace máty pomáhá při zánětech dýchacích cest. Podstata působení mentolu spočívá ve snižování napětí hladkého svalstva. Snižování tlaku ve vnitřních orgánech zabraňuje a předchází bolestem.

Mentol vyvolává také pocit chladu a znecitlivuje, proto se ztrácí nepříjemné pocity jako je například svědění. Při nechutenství se podává mátový čaj, máta pomáhá i proti nespavosti, stresu a bolestem hlavy, působí antisepticky a mírní křeče.

Kopřiva

Zatímco v přírodě se s ní nesetkáváme tělo na tělo rádi, její čaj umí dělat zázraky. Zklidňuje ekzém a kožní onemocnění, poradí si i se záněty kloubů. Odvar z kopřivy je také ideální diuretikum a zklidňuje infekce močových cest. Může dokonce zmírňovat problémy s prostatou. Lístky kopřivy obsahují látky s adstringentním (stahujícím) účinkem. Dají se tady využít při potížích s krvácením z nosu nebo při silné menstruaci. Z cenných látek nemůžeme opomenout ani vysoký obsah železa.

Maliník

Čaj připravený z listů maliníku se po staletí používá jako lidová medicína ke zrychlení léčby ran, nemocí horních cest dýchacích a při porodu. Díky vysokému obsahu tatinu blahodárně působí také při průjmových onemocněních.

Čím bylinkový čaj ochutit a vylepšit?

  • k ochucení se skvěle hodí čerstvé lístky máty;
  • jako sladidlo je ideální med (výborný je např. lipový) nebo třtinový cukr;
  • pro zahřátí i jako zdroj vitamínů zkuste do čaje přidat strouhaný zázvor;
  • čaj ozvláštní i sušené ovoce a plody včetně šípků.

Vyzkoušejte léčivé čaje z prodejen COOP:



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB