Zdravý životní styl

Máte rádi sýr cottage?

Cottage (vyslovujeme “kotydž”) je hrudkovitý tvarohový sýr s vůní a chutí tvarohu a se stopou syrovátky. Není ani uležený, ani barvený. Jeho název pochází z anglického výrazu pro domácí tvarohový sýr (cottage cheese), který se odpradávna vyráběl na farmách ze zkyslého neošetřeného mléka.

Proč je cottage sýr zdravý?

Stejně jako všechny mléčné produkty i cottage sýr obsahuje vápník. Kromě toho má v sobě ale i lehce stravitelné bílkoviny a bakterie mléčného kvašení, jež mají pozitivní vliv na trávení. Navíc rychle zažene hlad (a to na velmi dlouho) a splňuje požadavky bezlepkové diety. Je také málo kalorický (má jen 4 až 5 % tuku), protože se vyrábí většinou z nízkotučného mléka – hodí se tudíž pro redukční diety a pro všechny, co dbají o své zdraví.

Jíme cottage

Nejlepší je namazat cottage sýr například na chleba s máslem nebo na celozrnnou housku. Můžeme si jej sami doma ochutit například pokrájenou pažitkou, nastrouhaným křenem, lisovaným česnekem nebo nasekanými bylinkami. Výborný je rovněž jako dresink na salát nebo k opečenému masu. Také na sladko chutná výtečně – vyzkoušejte jej s oblíbenou marmeládou, medem nebo ovocem.

Jak koupit ten správný?

Poradíme vám jeden trik: Zatřepejte kelímkem. Na počátku doby trvanlivosti plavou malá sýrová zrnka ve smetaně a při pohybu kelímkem v ní „šplouchají“. Postupem času dochází v kelímku k prokysávání smetany a ta začíná houstnout. Nejčerstvější cottage sýr by měl proto “šplouchat”.



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB