Zdravý životní styl

Vegetariánství je také alternativa

Vegetariánství není v historii lidstva nic nového. Antropologové zjistili, že maso například nejedli gladiátoři a proto je také v dobových pramenech označovali za jedlíky zrní. Pokud i vy z různých příčin odmítáte maso, můžete jej dnes nahradit mnoha různými výrobky (robi masem, tofu, seitanem či šmakounem) a přitom si pochutnáte.

Mezi slavné vegetariány historie patřil geniální matematik Pythagoras, irský dramatik G. B. Shaw nebo indický duchovní vůdce Mahátma Ghándí. Z osobností české historie se prý masu vyhýbala světice Anežka Česká, spisovatel Franz Kafka a první český prezident T. G. Masaryk. Vegetariány jsou také takové hvězdy jako Paul McCartney, Sting nebo Robbie Williams, Richard Gere, Kim Basingerová či Madonna.

Co je vegetariánství?

Termínem vegetariánství se označuje několik směrů, které mají společnou filosofii odmítání zabíjení, a proto i odmítání konzumace masa. Navzájem se liší různou mírou odmítání dalších živočišných potravin:

  • Laktoovovegetariáni vylučují ze své stravy pouze maso a masné výrobky.
  • Laktovegetariáni nekonzumují maso a vejce, konzumují rostlinnou stravu a mléčné produkty.
  • Vegani vylučují veškeré živočišné produkty, konzumují pouze rostlinnou stravu.

Jak vařit pro vegetariána?

Vegetariánů, kteří odmítají maso, v naší populaci dost přibývá, zejména mezi mladými lidmi. Pokud žijí v rodině, ve které si naopak ostatní členové na jitrnice a voňavou pečínku potrpí, může to být docela problém, zvlášť když jde o radikální nepřátele živočišných produktů. Pokud však zanevřeli pouze na maso a masné výrobky, dá se jim běžný rodinný jídelníček docela dobře přizpůsobit.

Dnes je možné zakoupit rozličné polotovary ze sóji, ale i sójový sýr tofu, robi maso vyrobené z rostlinných bílkovin nebo seitan, který je zhotoven z pšeničné mouky, šmakoun, což je bílkovina z čistého vaječného bílku.

Při vaření menu pro celou rodinu to chce jen trochu času na přípravu a jeden kastrol či pekáč navíc. Pravda je, že bychom měli dbát na to, aby vegetariáni do svého organismu dostali v jiné formě živiny, které jsou obsaženy v mase.

Nezapomeňte dodávat tělu živiny!

Zdroje důležitých živin pro vegetariány jsou následující:

  • vápník – rýže, pšeničný chléb, celozrnná pšeničná mouka, obilniny, jablko, banán, sušené fíky, pomeranč, hruška, brokolice, karotka, květák, hlávkový salát, zelený hrách, čočka, sója, tofu, fazole
  • jód – většina kuchyňských solí je jodizovaná, sůl zakoupená ve zdravé výživě převážně jód neobsahuje, mořské řasy
  • omega 3 mastné kyseliny – denní přísun: jedna čajová lžička lněného oleje nebo jeden a půl polévkové lžíce rozemletých lněných semínek, jedna polévková lžíce konopného oleje nebo 5 polévkových lžic  rozemletých konopných semínek
  • bílkoviny – mléko a mléčné výrobky, vajíčka, luštěniny, sójové výrobky
  • vitamín B12 – vejce, jogurty, sója, obilniny
  • vitamín B1 – Pivní kvasnice, pšeničné klíčky, celozrnné obiloviny, mandle, sója, čočka, fazole, ostružiny, pomeranče, datle
  • vitamín B2 – řasy, pivní kvasnice, ořechy, obilné klíčky, mandle, žampiony, avokádo, broskve
  • vitamín B6 – pšeničné klíčky, ořechy, celozrnná rýže, sója, avokádo, banány, papriky, loupaná rýže, bílá mouka

Vyzkoušejte naše vegetariánské recepty:

Smažený šmakoun

2 porce šmakouna, hladká mouka, vejce, sůl, strouhanka, sezamová semínka, olej, citrón, petrželka

Každou porci (můžeme ji i příčně rozdělit na dvě poloviny) obalíme v hladké mouce, osolených vejcích a strouhance smíchané se sezamovými semínky. Usmažíme dozlatova v kvalitním oleji, ozdobíme plátkem citrónu a snítkou petrželky. Podáváme s bramborem, bramborovou kaší nebo bramborovým salátem.

Kapustové sójové karbanátky

½ menší kapusty, ½ balíčku sójové drti (nebo 250 g mletého robi masa), ½ balíčku sójového granulátu s příchutí šunky, zeleninový vývar, 250 g drcených ovesných vloček, 3 vejce, 1 větší nadrobno nasekaná cibule, 4 stroužky drceného česneku, pepř, sůl, majoránka, případně strouhanka, olej na smažení

Kapustu uvaříme v osolené vodě, necháme řádně okapat a rozsekáme či umeleme. V zeleninovém vývaru uvaříme sójové polotovary, scedíme a necháme řádně okapat. Vložíme do mísy a přidáme další suroviny. Pokud se nám zdá hmota příliš řídká, přidáme dle potřeby strouhanku. Tvarujeme karbanátky, které vkládáme do rozpáleného oleje a usmažíme.



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB

Přihlašuji se k odběru týdenního newsletteru s novými recepty, soutěžemi a zajímavými články.