Zdravý životní styl

Švestky zlepšují peristaltiku střev

Švestky zlepšují peristaltiku střev

V české kuchyni švestky vždy patřily k oblíbenému ovoci. Na stole nemohl chybět švestkový koláč či švestkové knedlíky. Jsou vynikající k přímé konzumaci, zpracované na marmelády, povidla, kompoty, křížaly. A muži je zase milují kvůli domácí slivovici.

„V tej naší aleji, švestky se válejí…“ V době, kdy vznikal tenhle písničkový „šlágr“, se švestky  válely skutečně téměř na každé mezi. Vždyť zhruba před půl stoletím nebylo u nás domácího sadu, v němž by chyběl tento druh stromu. Bohužel pozvolnou zkázu švestkám přinesla virová choroba šarka, která většinu zdravých plodících stromů zlikvidovala.

Sadaři dlouho marně vysazovali nové odolnější stromy. Silnému tlaku virózy brzy podlehly také. Trvalo mnoho let, než byly vykáceny i původci choroby – stařičké švestkové stromy.

Mezitím šlechtitelé v zámoří i v Evropě vyšlechtili nové odrůdy slivoní odolnější proti šarce, takže jejich zánik ani v českých zahradách nehrozí. Ostatně na světě existuje více než dva tisíce druhů švestek, pološvestek, slív, renklódů (rynglí) a mirabelek – souhrnně označovaných jako slivoně.

Proč jsou švestky zdravé?

Švestky obsahují antokyany, které nejen dodávají švestkám barvu, ale zachycováním škodlivých volných radikálů chrání rovněž před rakovinou a nemocemi srdce. Z dalších látek můžeme jmenovat vitamín A a B (působí proti stresu), rutin a kvercetin (snižují krevní tlak, zabraňují častému krvácení z nosu nebo z dásní) nebo vápník, draslík, fosfor, zinek a hořčík. Dalším důležitým prvkem obsaženým ve švestkách, je vitamín E (chrání buňky před poškozením a je prevencí rakoviny a infarktu či mrtvice) a vitamín H/ biotin (pečuje o zdraví a krásu naší pokožky, vlasů a nehtů).

Čerstvé švestky obsahují hodně vody a zhruba jen 6% cukru. Navíc snadno utiší hlad a jsou tedy vyhledávaným ovocem s dietetickými účinky. Švestky jsou rovněž bohaté na vlákninu, která příznivě působící na peristaltiku našich střev. Jsou proto doporučovány při chronické zácpě jako přírodní projímadlo.

Vyzkoušejte naše švestkové recepty:

Recept na domácí švestkovou šťávu se nachází ZDE

Recept na švestková povidla z trouby jsme připravili ZDE

Recept na hovězí steak se švestkovou omáčkou je ZDE

Recept na švestkové knedlíky z bramborového těsta máme ZDE

Recept na švestkové knedlíky z kynutého těsta se ukrývá ZDE

Recept na švestkový koláč s tvarohem najdete ZDE

Recept na švestkovou omáčku s česnekem naleznete ZDE

Recept na švestky ve vlastní šťávě jsme sepsali ZDE

Recept na švestkový kompot z loupaných švestek je ZDE

Recept na slivovici s medem vyzkoušejte ZDE



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB

Přihlašuji se k odběru týdenního newsletteru s novými recepty, soutěžemi a zajímavými články.