Zdravý životní styl

Svatomartinské víno

Svatomartinská vína jsou první vína ročníku, se kterým si podle tradice můžete přiťuknout na sv. Martina 11. listopadu v 11 hodin. Jedná se o vína svěží a ovocná, která sice zrála pouhých pár týdnů, ale za tuto dobu již stačila získat svůj osobitý charakter. Neváhejte proto tato mladá vína ochutnat!

Jak vzniklo Svatomartinské víno?

Oslavy spojené s uvedením Svatomartinského na trh nejsou žádnou novinkou posledních let.

Naopak. Tradice Svatomartinského vína sahá až na dvůr císaře Josefa II., kdy bylo zvykem připíjet si na den svatého Martina poprvé novým vínem. V tento den totiž vinařům, kteří hospodařili u větších sedláků, končila služba. Její pokračování se na další rok dojednávalo při skleničce prvního vína z podzimní sklizně a nad chutnými pokrmy z pečené husy a koláči.

Svatomartinské oslavy jako čas dobrého jídla a pití přetrvaly až do současnosti. Svatomartinská vína mají lehkou barvu i chuť a nižší obsah alkoholu, obvykle okolo 12 procent. Abyste si však mohli vychutnat přirozenou svěžest mladého vína, měli byste jej spotřebovat nejpozději do jara, poté víno může ztratit svoji výjimečnou chuť i svěžest.

Jaké bude Svatomartinské 2018?

V úterý 31. 10. proběhlo ve Valticích druhé kolo hodnocení vín, která usilovala o možnost používat známku Svatomartinské 2017. Celkem v letošním roce vinařské firmy přihlásily 431 vzorků mladých vín, z nichž uspělo 379. Letos tak budeme moci ochutnat o 4 Svatomartinská vína více než v loňském roce.

Vysoké procento úspěšných potvrzuje předpoklady vinařů, že letošní mimořádně teplý a slunečný ročník nabídne velmi kvalitní vína.

Podle předběžných odhadů na trh letos zamíří přes 2 200 000 Svatomartinských vín.

„Všechna letošní vína odrůd Müller Thurgau, Muškát moravský a Veltlínské červené rané vykazovaly vysokou kvalitu. Byly příjemně ovocné, s tóny po broskvích, banánech, s decentní kyselinkou. Vína působí vyzráleji, s mnohdy medovým podtónem oproti minulým ročníkům. Růžová vína byla nádherně ovocná, s tóny po třešních a švestkách. Červená vína měla intenzivní barvu, jemnou tříslovinu a mladou svěžest,“ potvrzuje první dojmy z letošních vín Ing. Marek Babisz, hlavní sommelier Národního vinařského centra, který hodnocení zajišťoval.

Zatímco všechny hrozny pro výrobu Svatomartinských vín a i drtivá většina těch ostatních už jsou sklizeny, ve vinicích zůstává stále ještě necelých 5 % hroznů. Aktuálně se dosbírávají poslední, zejména modré odrůdy. Na vinicích pak zůstanou už jen ty, které jsou určeny na speciální výběry a ledová vína.

„Kvalita i vyzrálost sklizených hroznů je letos výborná. Od druhé poloviny sklizně dosahovaly všechny hrozny cukernatosti na úrovni pozdního sběru a vyšší. S ohledem na horké počasí a nižší obsah kyselin očekáváme letos vysoce kvalitní červená vína,“ komentoval závěr sklizně Ing. Martin Půček, výkonný ředitel Svazu vinařů.

Obecně letošní sklizeň proběhla oproti normálu o cca 14 dní dříve a množství sklizených hroznů je oproti desetiletému průměru o cca 30 % vyšší. Po dvou, na množství sklizených hroznů horších letech, se jedná o nadprůměrnou sklizeň.

Značka „Svatomartinské“ byla registrována v roce 1995 a od roku 2005 je jejím vlastníkem Vinařský fond. Ten v letošním roce již počtrnácté organizuje propagaci těchto vín pod jednotným logem.

Největší ochutnávku Svatomartinských vín tradičně pořádá Vinařský fond 11. 11. v Brně. Na náměstí Svobody bude k ochutnání jako každý rok 100 druhů Svatomartinských vín od 100 různých výrobců.

Zdroj: https://www.wineofczechrepublic.cz



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB

Přihlašuji se k odběru týdenního newsletteru s novými recepty, soutěžemi a zajímavými články.