Zdravý životní styl

Rajčata snižují riziko nádorů

Rajčata patří k nejrozšířenějším druhům zeleniny na světě. Pochází z Peru a Ekvádoru a do Evropy se dostala v 16. století. Poslední lékařské studie potvrdily, že u lidí konzumujících pravidelně rajčata se snižuje riziko nádorových onemocnění.

Rajčata se pěstují jako tyčkové a keříčkové, s celou škálou různých velikostí, tvarů a barev. Plodem je bobule, rajské jablko neboli rajčátko, zkráceně rajče.

Rajče je vytrvalá zelenina, jež není příliš náročná a dobře odolává chladu, lze jej proto pěstovat i v mírném podnebí, kde ovšem dosahuje menšího vzrůstu. Oblíbené je tedy i na českých zahrádkách. O jejich pěstování jsme psali již dříve – článek naleznete ZDE

Proč jsou rajčata zdravá?

Zralá rajčata jsou bohatá na beta karoteny a vitamín C, v trochu menší míře obsahují také vitamín B, E a K, z minerálních látek pak draslík, fosfor, vápník, chrom a hořčík. Z více než 90 % je tvoří voda, cca 5 % sacharidů a 2,5 % bílkovin. Rajče má vysoký podíl vláknin, naopak tuk neobsahuje téměř žádný.

Rajčata jsou velmi vhodná jako základ zdravé stravy. Používají se i na různé redukční a očistné diety, neboť mají antioxidační účinky a chrání tělesné buňky před volnými radikály. Podle některých studií působí blahodárně i na problémy s prostatou. Dále jsou rajčata vhodná ve stravě osob s nemocemi srdce, krevního oběhu a poruchami látkové výměny. Rajče má antibakteriální účinky, působí močopudně, pomáhá při ateroskleróze a tukové degeneraci jater.

Biotin obsažený v rajčeti prospívá pokožce, vlasům i nehtůmkyselina listová podporuje krvetvorbu vitamin C chrání srdce a posiluje imunitu.

Rajčata obsahují rovněž lykopeny – karotenoidy rajčat, které chrání ochranné membrány tělesných buněk. Lykopeny také propůjčují rajčatům červenou barvu. Právě lycopen je v posledních letech pod drobnohledem lékařů. Podobně jako beta karoten, je i lycopen silný antioxidant vážící volné radikály v organismu. Rajčata jsou jedním z nejbohatších zdrojů této látky a mnohé lékařské studie potvrdily, že u lidí konzumujících více rajčat se snižuje riziko nádorových onemocnění.

A v neposlední řadě se v rajčeti nachází tyramin, což je látka, které působí dráždivě na hladké svalstvo a vyvolává zlepšení náladyPozor ale na nezralá rajčata! Ta mohou způsobit otravu organismu!

Vyzkoušejte naše rajčatové recepty:

Recept na pikantní studenou rajčatovou omáčku (Salsu) máme ZDE

Recept na pikantní teplou rajčatovou omáčku (Salsu) naleznete ZDE

Recept na rajčata plněná sýrovou pomazánkou se nachází ZDE

Recept na rajčatový salát jsme pro vás sepsali ZDE

Recept na grilovaná rajčátka na toastu najdete ZDE

Recept na rajčata s mozzarellou je schovaný ZDE

Recept na nakládaná sušená rajčata najdete ZDE

Recept na rajčatovou polévku pro děti se ukrývá ZDE

Recept na studenou polévku Gaspacho jsme sepsali ZDE

Recept na rychlou rajčatovou polévku s těstovinami je ZDE

Recept na domácí kečup jsme připravili ZDE

Recept na špagety se sušenými rajčaty máme ZDE

Recept na domácí tortellini s rajčatovou omáčkou je ZDE

Recept na pálivé papriky plněné masem se nachází ZDE

Recept na rychlou rajskou omáčku naleznete ZDE

Recept na rajskou omáčku s masovými koulemi se ukrývá ZDE

Recept na zapečená rajčata po provensálsku je ZDE

Recept na koktejl Bloody Mary najdete ZDE

Nakládáme a sušíme rajčata

Rajská jablíčka můžeme rovněž sušit a nakládat – článek na toto téma (včetně dalších zajímavých receptů) jsme psali ZDE



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB

Přihlašuji se k odběru týdenního newsletteru s novými recepty, soutěžemi a zajímavými články.