Zdravý životní styl

Poznáte jednotlivé odrůdy vína?

Jsou to krásné chvíle. Sedíme na zahradě (nebo na balkóně či terase, ale třeba i v pokoji u otevřeného okna), jen tak si přemýšlíme, odpočíváme a k tomu vychutnáváme sklenku vína. Je to Portugal, Frankovka, nebo Vavřinec? Müller, Ryzlink, či Veltlín?

Vínečko bílé, vínečko rudé…

Laici vína dělí na červená a bílá. Také k výčtu přidají vína šumivá a podle obsahu cukru suchá, polosuchá, polosladká a sladká.

Ti více zasvěcení možná vypočítají, že podle jakosti dělíme vína na stolní, jakostní, známková, vína s přívlastkem, kabinet, pozdní sběr, výběr z hroznů, výběr z bobulí, ledové a slámové víno.

Zkušení milovníci vína ovšem ví své. Čichnou ke sklence s vzácným mokem, vzdychnou, zašeptají, jak voní po malinách či čerstvě posečené trávě, usrknou … a vysypou z rukávu ročník, kdy se z utržených hroznů dostalo po vylisování a kvašení do sudů a lahví, kde dál pracovalo.

My obyčejní smrtelníci, byť máme víno rádi, většinou dělíme tento božský mok na dobrý a špatný. A většinou jsme rádi, když nám někdo poradí. Pojďme se tedy podívat na jednotlivé druhy vín a povědět si o nich nějaké detaily:

Müller Thurgau

  • Charakteristika: lehčí, ušlechtilé víno
  • Barva: světle žlutozelená
  • Vůně: jemná muškátová až kopřivově broskvová
  • Chuť: harmonická chuť s nižším obsahem kyselin a příjemnými aromatickými látkami
  • K jakému jídlu se hodí: předkrmy, zeleninové polévky, telecí maso, ryby, šunka, bílé měkké sýry

Rýnský ryzlink

  • Charakteristika: říká se o něm, že je to víno králů a král vín
  • Barva: světle žlutozelená
  • Vůně: květinová, typická po lipovém květu, ale i muškátová, broskvová nebo jako luční květy
  • Chuť: peprně kořenitá a plná, zvýrazněná pikantní kyselinkou
  • K jakému jídlu se hodí: tučnější masité pokrmy, uzené. Hodí se také k zabijačce, dále k lehké úpravě ryb a drůbeže, telecímu masu

Veltlínské zelené

  • Charakteristika: vhodné k dennímu stolování i jako vinný střik
  • Barva: světle žlutá
  • Vůně: od jemně muškátové až po medově lipovou
  • Chuť: Svěží, extraktivní víno, jemně nahořklé, kořenité, plné. Příjemná kyselinka zanechává dlouhotrvající chuťový vjem.
  • K jakému jídlu se hodí: slané předkrmy, studené mísy, omáčky, hovězí maso, filé z mořských ryb, vepřový řízek

Chardonnay

  • Charakteristika: elegantní plné víno
  • Barva: zelenkavě žlutá se zlatavými odlesky
  • Vůně: citrusové aroma, ořechy a máslo
  • Chuť: jiskrná chuť, ve které se tropické ovoce snoubí s praženými oříšky
  • K jakému jídlu se hodí: paštiky, hustší polévky, bílé omáčky. Hovězí a vepřové maso, drůbež, divočina, ústřice, ryby. Měkké sýry s bílou plísní.

Cabernet Sauvignon

  • Charakteristika: pro vynikající jakost a dlouhou uchovatelnost si po celém světě vydobyl nejvyšší uznání
  • Barva: intenzivně červená
  • Vůně: po černém rybízu
  • Chuť: travnatá, drsnější, zráním nabývá plnosti a odrůdového charakteru vína
  • K jakému jídlu se hodí: kaviár, tmavé maso, zvěřina, tvrdé sýry

Frankovka

  • Charakteristika: Říká se o ní, že je rozmarná jako žena a má všechny její dobré i špatné vlastnosti.
  • Barva: tmavě rubínová
  • Vůně: připomíná jádra peckovin, někdy jemně skořicová
  • Chuť: pikantní, plná, příjemně drsná, vyzrává do bohaté šíře.
  • K jakému jídlu se hodí: těstoviny, zvěřina, tmavé maso, drůbež, sýry se zelenou a ušlechtilou plísní

Merlot

  • Charakteristika: stará odrůda pocházející z Francie, oblíbená a rozšířená po celém světě
  • Barva: tmavě červená
  • Vůně: červené ovoce (obvykle třešně, někdy červený rybíz)
  • Chuť: plná, výborná
  • K jakému jídlu se hodí: mladá vína k lehkým italským pokrmům, těžší ke zvěřině

Modrý Portugal

  • Charakteristika: lehčí víno s nižším obsahem kyselin
  • Barva: rubínová
  • Vůně: jemná, květinová
  • Chuť: jemně natrpklá, příjemná, sametová
  • K jakému jídlu se hodí: sýrový nářez, drůbeží maso, biftek, bažant, kachna, husa, zajíc na divoko

Rulandské modré

  • Charakteristika: v celosvětovém měřítku se považuje za velmi kvalitní a cenné
  • Barva: světle rubínová, se zlatavě cihlovou barvou na okraji (při nahnutí sklenky)
  • Vůně: připomíná jádra peckovin, zráním získává nádech po švestkách a ořechu
  • Chuť: plná, kořeněná, jemně natrpklá s mírnou kyselinkou, mladší vína mají ostružinovou chuť
  • K jakému jídlu se hodí: zvěřina, kachna, hovězí maso, jemné typy ušlechtilých sýrů, vhodné i k malému zákusku

Svatovavřinecké

  • Charakteristika: plné, kvalitní víno
  • Barva: sytě červená, přechází až do fialova
  • Vůně: ovocná, připomíná sušené švestky, povidla nebo černý rybíz
  • Chuť: příjemně natrpklá
  • K jakému jídlu se hodí: těstoviny, kořeněné vepřové maso, kachna, husa, zvěřina

Věděli jste, jak je víno zdravé?

Každodenní pravidelné pití malého množství vína způsobuje snížení rizika koronárních chorob i mozkové mrtvice. Víno ničí ve střevním traktu některé škodlivé mikroorganismy a chrání  střevní výstelku.

Zvyšuje sekreci žaludečních šťáv a žluči, tím zlepšuje trávení, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, posiluje činnost ledvin, příznivě ovlivňuje duševní stav, působí kladně na metabolismus jódu, povzbuzuje dýchací centra a podporuje činnost žláz s vnitřní sekrecí.



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB

Přihlašuji se k odběru týdenního newsletteru s novými recepty, soutěžemi a zajímavými články.