Zdravý životní styl

Vyzkoušejte červenou rýži

Červená rýže patří mezi speciální celozrnné (tedy neloupané) rýže. Tím, že nebyla zbavena své slupky a klíčku, ukrývá v sobě mnohem více vlákniny a cenných látek. Barvu má zrzavě hnědou, její chuť je skvěle oříšková.

Proč je zdravá?

Červená rýže obsahuje vitamíny skupiny B (B1, B2, B6), vitamín E, draslík, vápník, hořčík a fosfor. Pomáhá k odvodnění organismu (je tedy doporučována pro očistu organismu či při dietách) a působí preventivně proti rakovině.

Jak ji připravíme?

Červenou rýži nejprve zalijte studenou vodou a nechte až tři hodiny namáčet. Poté ji propláchněte a v poměru 3:1 (voda:rýže) dejte vařit. Přidejte trochu olivového oleje a soli. Přikryjte pokličkou. Na mírném ohni vařte asi 40 minut.

Využití v kuchyni

Červená rýže je výborná jako příloha k zeleninovým či masovým pokrmům, hodí se ale i do rizota, do nákypů či salátů. Upravovat ji můžeme naslano i nasladko.



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB