Zdravý životní styl

Grep + pomeranč = pomelo

Pokud máte rádi pomelo, děláte dobře svému tělu. Je totiž vydatným zdrojem draslíku, pomáhá proti vysokému cholesterolu i proti srdečním nemocem. Má jen velmi málo kalorií, minimum tuku, sodíku a cholesterolu.

Co je vlastně pomelo zač?

Tento kříženec grapefruitu a pomeranče je největším členem z rodiny citrusovitých. Sice se velmi podobá grapefruitu, ale je spíše sladké než kyselé. Má různé druhy – některé jsou kulaté, jiné mají hruškovitý tvar. Pomelo má silnou, pórovitou kůru zelené až žlutozelené barvy s bledě žlutou, oranžovou až červenou dužninou. My sice konzumujeme jen dužinu, ale v čínské kuchyni se používá i jeho kůra.

Odkud se k nám dostalo?

Pomelo pochází původem z Jihovýchodní Asie, dnes se ale pěstuje také v karibské oblasti, v USA (v Kalifornii), Mexiku nebo Číně. V Evropě se pak pěstuje ve Španělsku.

Co se týče období, pomelo dozrává v období od přelomu listopadu do března, kdy jej také můžeme objevit v našich obchodech.

Proč je pomelo zdravé?

Pomelo je vydatným zdrojem draslíku. Pomáhá proti vysokému cholesterolu a srdečním nemocem. Má jen velmi málo kalorií a obsahuje minimum tuku, sodíku a cholesterolu.

Jak jej vybrat a upravit?

Plod pomela může dorůstat až váhy 5 kg, ačkoliv my se v obchodech setkáváme s hmotností okolo 1 kg. Reálný podíl využitelné části plodu je však rozhodně menší, jelikož pomelo musíme před konzumací zbavit nejen slupky, ale i silné bílé části kůže a pak také slupek měsíčků, které jsou hořké podobně jako jeho semínka.

Nejlepší je kupovat pomelo zabalené do celofánu a síťky, protože jinak velmi rychle vysychá. Doma jej pak konzumujeme nejčastěji syrové – vyzkoušet jej však můžete nejen samotné, ale také například ve formě salátu nebo s grilovanými kuřecími prsíčky.

Vyzkoušejte naše pomelové recepty:

Recept na krevetový salát s pomelem najdete ZDE

Recept na pečená kuřecí prsa s citrusy (tedy nejen pomelem) je ZDE

Recept na barevný ovocný salát s rumem (a pomelem) máme ZDE



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB

Přihlašuji se k odběru týdenního newsletteru s novými recepty, soutěžemi a zajímavými články.