Zdravý životní styl

Okurky čistí tělo i pleť

Do Evropy se okurky dostaly díky zámořským plavbám asi v 16. století. Jejich blahodárné účinky neunikly pozornosti tehdejších lékařů i lidových léčitelů. Bílkoviny v okurce obsažené povzbuzují ledviny, omezují buněčné bujení, pročišťují ústrojí a působí hojivě na pokožku.

Salátovka a nakládačka

Známe dva základní druhy okurek, dlouhé a štíhlé s hladkou slupkou (salátové) a kratší, silnější s bradavičnatou slupkou (polní). Pokud se polní okurky nenechají dorůst a sklízejí se o velikosti 7 až 10 cm, jsou z nich velmi žádané nakládačky.

Proč jsou okurky zdravé?

Kromě 90 až 95 % vody obsahují okurky velké množství draslíku, hořčíku, vápníku, sodíku, fosforu, křemíku, síry, vitamínu C, K, A a komplex vitamínů B.

Okurka je nejúčinnějším přírodním diuretikem, podporuje vylučování moči, snižuje ukládání kyseliny močové v těle. Je to přímo lék na srdeční a ledvinové problémypomáhá při otocích (i revmatických) a léčbě ledvinových či žlučových kamenů. Je mírně projímavá, její vláknina přispívá k pročištění střev. Vysoký obsah draslíku normalizuje krevní tlak.

Okurka má rovněž velký obsah vlákniny velmi nízký obsah energie. Proto je velmi vhodná právě při hubnutí. Vyzkoušejte například čistící kůru ze šťávy okurky (2 dl), červené řepy (2 dl) a mrkve (4 dl). Šťávy se smíchají, rozdělí na 4 díly a vypijí v průběhu jednoho dne. Tato směs čistí krev, játra a žlučník a zároveň má blahodárný vliv na prostatu.

Okurka v kosmetice

Známý je i její čisticí a stahující účinek na pleť, takže maska z okurkových plátků či jen potírání šťávou pomůže při nečisté pleti a rozšířených pórech. Ale okurková maska zlepší vzhled každého typu pleti. Okurku proto najdeme v řadě kosmetických přípravků. Vymačkaná šťáva díky obsahu křemíku a síry povzbuzuje zdravý růst a pružnost vlasů i vazivových tkání. Obklady z plátků okurky pleť pročistí a projasní, zklidní záněty a otoky kolem očí.

Šup s ní do salátu!

Okurka je velmi osvěžující zelenina. Nejchutnější je pak v nejrůznějších salátech, velmi rozšířené je spojení okurky se zakysanými výrobky. Rozkrájená na tenká kolečka se používá jako obloha sendvičů nebo různých chlebíčků.

Vyzkoušejte naše recepty:

Recept na domácí okurkovou limonádu se nachází ZDE

Recept na okurkový salát s avokádem máme ZDE

Recept na okurkové smoothie (nápoj) najdete ZDE

Recept na studenou okurkovou polévku Tarator je ZDE

Recept na řeckou omáčku Tzatziky jsme připravili ZDE



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB

Přihlašuji se k odběru týdenního newsletteru s novými recepty, soutěžemi a zajímavými články.