Zdravý životní styl

Znáte pšeničné pivo a radler?

Stále častěji se u nás objevuje pšeničné pivo a dále nápoj zvaný radler neboli pivo míchané s bublinkovou limonádou. Oba druhy osvěžujících piv se těší oblibě nejen jako novinka u mladých lidí, ale také u těch, kterým u piva doposud vadila jeho chmelová hořkost.

Pšeničné pivo

Za pšeničné pivo je považováno takové pivo, při jehož výrobě byla nejméně jedna třetina z celkového extraktu (většinou je to 50 až 70%) dodána pomocí pšenice  či pšeničného sladu. Pšeničné pivo má velice silnou vůni a chuť se silným řízem a nízkou intenzitou hořkosti. V jeho chuti a vůni lze rozpoznat banán, citron a hřebíček. Charakteristickým rysem tohoto piva je většinou světle žlutá slámová až polotmavá opálová barva.

Dalším rysem je pak vysoká pěnivost a zákal způsobený kvasinkami, které obsahují více bílkovin. Právě použití kvasinek svrchního kvašení při výrobě pšeničných piv vytváří základní rozdíl oproti klasickým (spodně kvašeným) ležákům. Jednotlivá pšeničná piva se pak od sebe liší použitím jiných kmenů kvasnic.

Pšeničná piva jsou sice více běžná například v Německu či Rakousku, ale ani u nás nejsou žádnou novinkou. V Čechách byl tento druh piva vařen totiž již v 15. století a po jistou dobu bylo buď rozšířenější nebo alespoň stejně obvyklé jako pivo vařené čistě z ječného sladu.

Pšeničné pivo se nalévá do štíhlé sklenice s rozšířenou horní částí pro bohatou pěnu. Doporučená teplota podávání je devět až deset stupňů pro nefiltrovaná piva, o dva stupně chladnější mají být filtrovaná pšeničná piva.

Radler = mix piva a limonády

Historie nápoje s názvem Radler je stará více než sto let. Podle dostupných zdrojů Radler vznikl v Německu, kde ho rádi popíjeli „radleři“ čili rekreační cyklisté. Radler sportovce občerstvil a dodal jim energii po dlouhých výšlapech do terénu.

Toto ochucené pivo se dnes vrací i k nám – například od dubna 2011 do konce roku 2011 koupili spotřebitelé v české maloobchodní síti celkem 75 000 hektolitrů tohoto ochuceného piva. Největších úspěchů pak pivní mixy dosáhují pochopitelně v létě.

A co tedy vlastně radler je? Zjednodušeně řečeno, radler je jakýsi mezistupeň mezi pivem nealkoholickým a pivem klasickým. Je to míchaný nápoj, kde pivo tvoří cca 50 až 60 % a zbývající podíl připadá většinou na citrónovou limonádu. Základem je světlé výčepní pivo a obsah alkoholu se běžně pohybuje v rozmezí od 2 do 2,5%.

Radler má svěží ovocnou a sladší chuť, která potlačuje chmelové aroma. Je zaměřen především na ženy a mladší generaci zákazníků, která je ke zkoušení nových a netradičních chutí přístupnější.



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB

Přihlašuji se k odběru týdenního newsletteru s novými recepty, soutěžemi a zajímavými články.