Zdravý životní styl

Máta povzbuzuje trávení i chuť k jídlu

Máta povzbuzuje trávení i chuť k jídlu

Mít doma po ruce mátu, ať čerstvou, nebo sušenou, není vůbec k zahození. Její nejběžnější užití ve formě velmi lahodného čaje má dlouhou tradici – nejen díky chuti a vůni, ale především pro blahodárné účinky na naše tělo.

Podle antických bájí byla Menta nymfa proměněná zamilovaným Plutem ve voňavou rostlinu. Ve starém Řecku se pak máta sypala do hodovních síní, aby osvěžila a dezinfikovala vzduch.

Máme mnoho druhů máty

Běžně se rozlišuje kolem 15 druhů máty. Některé z nich mají osvěžující ovocné vůně, například po citrónu, bergamotu, pomeranči, grapefruitu a dokonce i banánu. Na náš organismus působí většinou stejně nebo velmi podobně. Nejznámější a nejrozšířenější je ovšem máta peprná.

Máta peprná (Mentha piperita) je vytrvalá bylina s dřevnatým stonkem z čeledi hluchavkovité. Je to přirozený hybrid máty vodní a máty klasnaté. Patří mezi léčivé rostliny – sbírá se její nať, ze které se nejčastěji připravuje čaj. Máta má silné aroma, které způsobuje především menthol. Toho se využívá při výrobě bonbonů, žvýkaček či mátového likéru (tzv. peprmincka nebo zelená).

Proč je máta zdravá?

Listy máty obsahují silici s hlavními složkami mentolem a menthonem. Dále obsahuje menthofuramen, piperot, třísloviny, hořčiny, flavonoidy, kyselinu octovou a dalších asi 40 látek. Ty mají blahodárné účinky na činnost trávicího ústrojí.

Máta pomáhá odstraňovat křeče, povzbuzuje vylučování trávících šťáv, působí protizánětlivě a proti nadýmání. Též podporuje funkci přídatných orgánů – jater, slinivky břišní a žlučníku. Inhalace máty pomáhá při zánětech dýchacích cest. Podstata působení mentolu spočívá ve snižování napětí hladkého svalstva. Snižování tlaku ve vnitřních orgánech zabraňuje a předchází bolestem.

Mentol vyvolává také pocit chladu a znecitlivuje, proto se ztrácí nepříjemné pocity jako je například svědění. Při nechutenství se podává mátový čaj, máta pomáhá i proti nespavosti, stresu a bolestem hlavy, působí antisepticky a mírní křeče. 

Použití máty v kuchyni

Čerstvé listy se používají do omáček, moučníků, nápojů a salátů. Máta je jednou z ingrediencí do oblíbeného míchaného nápoje Mojito. Recept na klasický koktejl mojito naleznete ZDE

Náš tip: Domácí mátový olej

Jak jej připravit?

Mátové listy nasekáme najemno a vložíme do sklenice s kvalitním olivovým olejem. Necháme 4 týdny macerovat na teplém místě, pak slijeme do malých lahviček, které dobře uzavřeme. Mátový olej skladujeme v temnu a chladu.

K čemu mátový olej používat?

  • Při svíravých bolestech hlavy vmasírujeme mátový olej na čelo nebo do spánků.
  • Při cestovní nevolnosti čicháme mátový olej.
  • Při zánětu v krku kápneme do sklenice s vodou 2 kapky mátového oleje, zamícháme a kloktáme.
  • Pohmožděniny potíráme několikrát denně směsí 10 kapek mátového oleje se 2 lžícemi 40 %-ního etanolu.
  • Několik kapek mátového oleje přidáváme do koupelí nohou.


Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB

Přihlašuji se k odběru týdenního newsletteru s novými recepty, soutěžemi a zajímavými články.