Zdravý životní styl

Květiny k jídlu

Již naši předci využívali květiny jako léčivou sílu přírody. Víte, jaké druhy květů jsou užitečné pro naše zdraví a můžeme je použít v kuchyni?

Fialka

Fialku známe všichni jako jarní voňavou květinu. Má sladkou velice výraznou chuť. Hodí se skvěle jako ozdoba k tmavým masům, jednohubkám, do salátů, polévek či nanuků.

Fialková pomazánka

  • 1 hrnek čerstvým fialek
  • měkký tvaroh
  • 1 lučina
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej

Všechny ingredience smícháme dohromady a přidáme fialky. Necháme v lednici odležet 1 den. Podáváme s celozrnným pečivem nebo jako zdravé jednohubky servírované na okurce.

Polévka z pampelišek a fialek

  • 1 menší cibule
  • 0,5 l zeleninového vývaru
  • 6 lžic másla
  • 0,5 l pampelišek
  • 1 hrnek fialek
  • sůl
  • hladká mouka
  • hrst pažitky

Na másle si osmažíme cibuli a přidáme k ní čerstvé květy. Po chvíli zalijeme zeleninovým vývarem a vaříme cca 10 minut. Z másla a mouky si připravíme jíšku, kterou zahustíme polévku. Osolíme a opepříme. Na talíři ozdobíme čerstvě nakrájenou pažitkou.

Pampeliška

Pampelišku můžeme využívat jak k přípravě ozdravných čajů, tak do pokrmů. Buď si jejími věty ozdobíme zeleninový salát, nebo z ní můžeme vyrobit pampeliškové víno či je osmažit na oleji.

Pampeliškové víno

  • 5 litrů vody
  • 1 kg cukru
  • 1,5 litru čerstvě nasbíraných pampelišek
  • 3 citrony
  • 50 g droždí

Nejdříve si svaříme 2 litry vody s cukrem a necháme vychladnout. Ve zbytku vody si spaříme pampelišky a necháme den odstát. Citrony si nakrájíme na kolečka a vložíme do velké sklenice. Zalijeme je svařenou vodou s cukrem i vodou z pampelišek a přidáme rozdrobené droždí. Necháme cca 5 týdnů odstát. Poté můžeme konzumovat.

Smažené pampelišky

  • cca 20 ks květů pampelišky
  • 4 vejce
  • 0,5 l mléka
  • hladká mouka

Pampelišky si omyjeme. Smícháme vejce s mlékem. Pampelišky obalíme ve vejci s mlékem a poté v mouce. Osmažíme na oleji dozlatova. Pro lepší chuť smažíme na kokosovém oleji.

Jaké další květy patří do naší kuchyně?

Jsou to např. měsíček, maceška, levandule, růže, sedmikrásky, orchidej, karafiát či květy černého bezu. A jaké jsou vaše oblíbené?



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB