Zdravý životní styl

Kedluben je zásobárnou vitamínů

Na polích i ve sklenících se s kedlubnami můžeme setkat prakticky po celý rok. Kedluben vypadá sice obyčejně, ale uvnitř se ukrývá opravdový vitamínový poklad! A to nejen v bulvě – kedlubnové listy v sobě mají ještě více vitaminu C a až třikrát více vápníku! Přečtěte si, jak udělat výborné kedlubnové zelí.

Proč jsou kedlubny zdravé?

Kedluben – stejně jako květák, růžičková kapusta či brokolice – obsahuje isothiocyanáty, což jsou látky, které chrání proti rakovině. Konkrétně u kedlubnu byla zaznamenána ochrana proti rakovině tlustého střeva a rakovině prsou.

Kedluben má až 60 mg vitaminu C ve 100 g, překvapivě mnoho karotenu, vitamínu E, vitamíny skupiny B a také vzácný vitamín K. Dále obsahuje kyselinu nikotinovou, listovou, kyselinu panthothenovou, draslík, vápník, železo, fosfor, zinek, hořčík, sodík, chlór, bór, železo, jód, kobalt, měď, molybden, nikl, stříbro, chróm, fluor, ale i protisklerotický inositol a sloučeniny síry, biotin a selen.

Kedlubny v sobě mají rovněž cholagogum, což je látka zvyšující vylučování žluči a urychlující vyprazdňování žlučníku. Pozor! Kedluben není vhodný pro lidi, kteří trpí na záněty žaludeční sliznice a dvanáctníku, jelikož éterické oleje obsažené v kedlubnu u nich vyvolávají bolestivé žaludeční podráždění.

Pěstujeme kedluben

Brukvovité druhy i kedluben potřebuje velkou zásobou živin a vysokou absorbci vody. Aby tedy kedluben dobře rostl, potřebuje dostatečnou a pravidelnou vláhu. Brukvovité druhy vyžadují dostatek slunce a nesnášejí hustou výsadbu, tudíž je musíme sázet v dostatečných rozestupech.

Jak jej nakupovat?

U kedlubnu se dá konzumovat pouze nadzemní část, která se nazývá zdužnatělá hlíza. Ta je za normálních podmínek lehce stravitelná, ale pokud nám zdřevnatí, konzumovat se již nedá. Proto když kedluben nakupujeme, dáváme pozor, aby bulvy byly pevné a pružné, ale také nepopraskané nebo nenahnilé a aby listy neměly zažloutlé zabarvení.

Kedluben v kuchyni

Kedluben můžeme jak dusit, tak i vařit (např. z něj můžeme připravit kedlubnovou polévku). Dále z kedlubnu můžeme udělat různé pomazánky, hodí se ale skvěle i do zeleninových salátů či do omáček. Z mladých kedluben můžeme pak připravit vynikající kedlubnové zelí.

Kedlubnové zelí s vínem

2 kedlubny (včetně listů), 1 cibule, 1 lžíce olivového oleje, 4 lžíce bílého vína, sůl, 1 lžička kmínu, cukr, ocet

Kedlubnové bulvy oloupeme, omyjeme a  nahrubo nastrouháme. Kedlubnové listy nasekáme. Cibuli oloupeme a také nasekáme nadrobno. Na rozpáleném oleji osmahneme nejprve cibuli a poté, co zesklovatí, přidáme  nastrouhané kedlubny i s nakrájenými listy. Kedlubny s cibulí osolíme a okmínujeme,  přilijeme bílé víno a necháme chvíli podusit. (Dusíme tak dlouho, dokud kedlubny nezměknou a neodpaří se všechna tekutina.) Po změknutí kedlubnové zelí dochutíme cukrem a octem a necháme ještě přejít varem. Hotové kedlubnové zelí podáváme k masu stejně jako klasické zelí, popř. jej servírujeme v podobě studené přílohy.



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB

Přihlašuji se k odběru týdenního newsletteru s novými recepty, soutěžemi a zajímavými články.