Zdravý životní styl

Jitrocel usnadňuje vykašlávání

Zatímco pro zahrádkáře a vášnivé „trávníkáře“ je jitrocel hned po krtkovi a pampelišce nepřítelem číslo 3, pro milovníky bylinek a domácího léčení je darem přírody. Zevně se jitrocel používá například na léčení ran či po bodnutí hmyzem, vnitřně podávaný jitrocelový sirup je zase známý jako účinný lék proti kašli.

Jitrocel je zelená bylina, která se vyznačuje růžicí přízemních listů s až 30 cm vysokými stvoly. Na našem území se hojně vyskytuje více druhů jitrocele, nejvíce účinných látek má ovšem jitrocel kopinatý.

Proč je jitrocel léčivý?

Pro své antibakteriální účinky se využívá nouzově při drobných poraněních, bodnutích hmyzem apod. Stačí přímo přiložit list jitrocele na ránu či na ni vymačkat jitrocelovou šťávu. Jako sirup je užíván při kašli a jako odvar je významným pomocníkem při léčbě žaludku, tlustého střeva a dvanácterníku.

Jitrocel je ceněn i pro přítomnost slizových látek, které usnadňují vykašlávání a napomáhají při léčbě zánětů průdušek, onemocnění dýchacích cest a astmatu.

Jitrocel je dále výborným prostředkem na čištění krve, tlumí silnou menstruaci. Žvýkání semen jitrocele snižuje hladinu cukru v krvi, ze semen se také připravuje sliz, který se užívá jako projímadlo.

Děláme jitrocelový sirup

Způsobů výroby jitrocelového sirupu je mnoho. Pro děti stačí listy jitrocele nadrtit, zalít medem a takto nechat asi 10 dní louhovat. Poté slít do skleničky a umístit do lednice. Sirup se nezkazí, neboť med je skvělý konzervant. Ten samý postup je samozřejmě možné uplatnit i s cukrem.

Pro dospělé je možné vyrobit si sirup s pomocí lihové macerace a invertního sirupu. Na invertní sirup rozpustíme 1 kg cukru v 0,6 l vody a přidáme jednu kávovou lžičku kyseliny citronové. Místo kyseliny můžeme přidat na kousky pokrájený citron. Velmi pozvolna vaříme cca 2 hodiny. Délku vaření se snažíme dodržet, jen tak se nám cukr rozštěpí na glukózu a fruktózu. Hotový sirup zlatavé barvy uchováváme např. v zavařovací sklenici. Při přípravě lihového macarátu postupujeme takto: do cca 3 dl 60-80% lihu dáme zhruba 50 g sušeného jitrocelového listu. Uzavřeme do zavařovací sklenice a každý den protřepeme. Po týdnu je macerát hotový. Do 2 dl inertního sirupu přidáme 4 polévkové lžíce silného jitrocelového macarátu a řádně rozmícháme. Přelijeme do připravené skleničky a lahodný lék je na světě.

Sirup užíváme i preventivně alespoň jednu polévkovou lžíci denně. Vzhledem k tomu, že jitrocel při výrobě jitrocelového sirupu neprochází varem, zachovává si své jedinečné účinné látky včetně vitamínu C. Již pár lžiček sirupu nemocnému uleví. Navíc se jedná o medicínu, kterou má v oblibě i většina dětí, a proto ji bez reptání užívá.



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB