Zdravý životní styl

Je libo rum nebo tuzemák?

Každý pátý vypitý panák lihoviny v ČR je tuzemák. V českých lidových moudrostech se dokonce objevilo rčení: „Komu smrdí rum, tomu smrdí práce.“ Ti znalejší ale vědí, že tuzemák není rum, protože se nevyrábí z cukrové třtiny a nezraje v dubových sudech, ale rodí se z bramborového lihu. Každopádně na cukroví je náš tuzemák lepší.

Tuzemák není rum

Jen málokterý alkoholický nápoj je spojený s tolika legendami jako rum. Stal se symbolem pirátů na mořích, v soudku na krku bernardýna symbolem záchrany zbloudilých horských turistů.
Šlo o pravý rum, který je vyrobený z cukrové třtiny a zraje v dubových sudech.

Ten, který teď podle přání Evropské unie nazýváme tuzemák, se rodí z bramborového lihu, vody a tresti z kyseliny mravenčí. Podle některých verzí se objevil ve střední Evropě v době napoleonských válek, podle jiných za 1. světové války, kdy námořní blokády znemožnily dovoz třtinového cukru do Rakousko-Uherska.

Jak vznikl grog?

Rum byl dlouho oficiálním nápojem britských námořníků. Zachoval se dokument britského námořnictva, který nařizoval vydávat půl pinty rumu všem mužům posádky včetně dětí na každý den. Námořníci posilnění rumem se často pouštěli do šarvátek, a tak v roce 1740 vydal admirál Vernon příkaz, že vydávaný rum musí být smíchán s vodou. Ředit rum byl ovšem v očích mořských vlků velký hřích a novému nápoji posměšně říkali grog – podle pláště, který admirál Vernon nosil a kterému se říkalo grogram.

Námořníků v Čechách moc nenajdete, ale grog namíchaný z tuzemáku s horkou vodou nebo čajem se tu stoprocentně zabydlel, zvláště pak v chladných podzimních a zimních dnech, o Vánocích už vůbec nemluvě!

Grog

Na jednu porci: 1 kolečko citronu, 2 hřebíčky, špetka skořice, 2 kostky cukru, 100 ml tuzemáku, 150 – 200 ml černého čaje

Citron důkladně omyjeme a nakrájíme na kolečka. Do každého kolečka zabodneme dva hřebíčky, vhodíme do silnostěnné sklenice a posypeme skořicí. Zalijeme tuzemákem a přidáme 2 kostky cukru. Uvaříme silný černý čaj a dolijeme jím sklenici.

Rozinkový punč

50 g rozinek, 100 ml tuzemáku, 250 ml červeného vína, 250 ml silného černého čaje, 3 lžíce cukru, 4 kolečka citronu, 1 celá skořice

Rozinky propláchnuté teplou vodou nasypeme do uzavíratelné skleničky, zalijeme tuzemákem, uzavřeme, protřepeme a necháme několik hodin nabobtnat. Do hrnce nalijeme víno a čaj, přidáme cukr, kolečka citronu, skořici a pomalu zahříváme k bodu varu (nevaříme). Do sklenic rozdělíme rozinky s rumem a dolijeme horkým nápojem.

Vánoční cukroví jedině s tuzemákem

Náš tip: Ořechové měsíčky

Těsto: 150 g másla, 150 g moučkového cukru, 1 žloutek, 2 lžíce tuzemáku, 150 g mletých vlašských ořechů, sníh ze 4 bílků, 80 g hrubé mouky

Poleva: 3 žloutky, 3 lžíce tuzemáku, 2 lžíce citronové šťávy, 130 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr

Dále: čokoládové zdobení, sekané ořechy na ozdobu

Změklé máslo, moučkový cukr, žloutek a rum utřeme do husté pěny. Vmícháme mleté ořechy a sníh z bílků s prosátou moukou. Těsto rovnoměrně rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem, pečeme do růžova asi 12-15 minut v troubě předehřáté na 170 stupňů Celsia. V misce šleháme žloutky, rum, citronovou šťávu a oba cukry, dokud poleva nezhoustne. Tu rozetřeme na horký plát těsta, posypeme čokoládovým zdobením nebo sekanými ořechy a necháme ztuhnout. Ostrým malým kulatým tvořítkem nebo skleničkou vykrajujeme v řadách za sebou měsíčky. Polevu nenecháme přeschnout, pak se při vykrajování láme.

Náš tip: Nepečené kuličky

100 g lískových oříšků, 120 g kokosu, 100 g másla, 100 g čokolády na vaření, 100 g moučkového cukru, ½ sáčku vanilkového cukru, 30 ml tuzemáku, 100 g hořké čokolády na obalení

Oříšky najemno umeleme a spolu se strouhaným kokosem opražíme při nízké teplotě na pánvi dozlatova a necháme vychladnout. Mezitím si nastrouháme čokoládu na vaření. Změklý tuk utřeme s moučkovým cukrem do pěny, přidáme kokos s oříšky, čokoládu, vanilkový cukr a tuzemák. Všechno dobře promícháváme, dokud nevznikne kompaktní hmota, kterou necháme krátce v chladničce zatuhnout. Z hmoty vytvarujeme malé kuličky, které obalíme ve strouhané čokoládě a uložíme do chladničky ztuhnout.

Obměna: Do tuzemáku namočíme na několik hodin hrst rozinek, které najemno rozsekáme a přidáme do hmoty.

A něco extra: Opilá krůta

4 krůtí řízky, 50 ml tuzemáku, 2 lžíce oleje, 1 lžíce worchestru, 1 lžíce sójové omáčky, 150 cl smetany ke šlehání, 1 hermelín nakrájený na plátky

Naklepané krůtí řízky vložíme do připravené marinády z tuzemáku, oleje, worchesterové a sójové omáčky a necháme nejméně 2-3 hodiny (nejlépe přes noc) uležet. Na pánvi řízky zprudka po obou stranách osmažíme, do zbylé marinády v míse přidáme šlehačku, zamícháme a přidáme k masu. Krátce povaříme, přidáme plátky hermelínu, a když se rozpustí, podáváme. Vhodná příloha – rýže.

Není rum jako rum

  • Španělsky mluvící národy vyrábějí světlé rumy s čistou chutí (Kuba, Puerto Rico, Kolumbie, Venezuela).
  • Anglicky hovořícím oblastem je tradiční rum tmavý, jenž má plnější chuť a aroma melasy (Bermudy, Belize, Saint Kitts, Jamaica).
  • Bývalé francouzské kolonie vyrábějí rum z cukrového sirupu. Tento rum má silnější příchuť cukrové třtiny (Haiti, Guadeloupe, Marie-Galoute. Martinik).
  • Existují i speciální druhy rumu jako brazilská Cachaca, panamský Seco, indonezský Arak.


Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB

Přihlašuji se k odběru týdenního newsletteru s novými recepty, soutěžemi a zajímavými články.