Zdravý životní styl

Jahody zvyšují sexuální apetit

Jahody byly dříve považovány pro svou chuť za královské ovoce, či za ovoce lásky, kdy jejich konzumace měla podporovat chuť k sexu. I dnes se tvrdí, že jahody mají pozitivní účinek na tvorbu mužského hormonu testosteronu, který aktivuje spermie k životu.

Odkud přišly jahody?

Jahody jsou známy již od dob starověkého Říma, i když archeologické nálezy ukazují, že byly konzumovány již v době neolitu. Počátek pěstování jahodníku spadá ale až do 14. století do jižní Francie, kde byly pěstovány převážně mnichy. Za vznik současných velkoplodých jahod je pak „zodpovědný“ zahradník Ludvíka XV., který začal křížení dovezených amerických druhů a vyšlechtil odrůdu, jež se pěstuje dodnes.

Proč jsou jahody zdravé?

Jahody byly odpradávna považovány za plod lásky, a tedy afrodiziakální ovoce. V lidovém léčitelství se používaly na zmírnění deprese a pocitů viny. Navozovat radost umí tihle drobečkové i dnes. Pokud se spojí s čokoládou, zmrzlinou či douškem sektu, pak se jejich účinky mohou jen znásobit.

Konzumace jahod má totiž pozitivní účinek na tvorbu mužského hormonu testosteronu, který aktivuje spermie k životuPodporují rovněž krevní oběh v pohlavních orgánech díky vysokému obsahu antioxidantů a zinku a tím zvyšují sexuální apetit (u mužů i žen) a výkonnost (převážně u mužů).

Jahody jsou velmi bohatým zdrojem vitamínu C, kterého mají obdobné množství jako citrusové plody. Dále jsou zdrojem vitamínu A (beta-karotenu) a B, rovněž pak organických kyselin jako například kyseliny jablečné, citrónové, chininové, šťavelové, salicylové či ellagové, jež působí v prevenci nádorových chorob. Díky vyváženému množství cukrů a právě těchto zmíněných organických kyselin mají příjemnou osvěžující chuť. Z minerálních látek v jahodách nalezneme draslík, zinek, hořčík, síru, vápník, bór, fluór, kobalt či molybden.

Plody jahod posilují metabolismus, jsou prospěšné při chorobách srdce a cév, při chudokrevnosti, dně, močových a žlučových kamenechMají protizánětlivý a antiseptický účinek, mírně projímají a také snižují horečku.

Podle nejnovějších vědeckých výzkumů umí voňavá miska jahod rovněž zmírnit bolesti hlavy! Obsahuje totiž stejné látky jako běžné léky používané pro zmírnění bolesti – a to nejen na migrénu, ale také na astma či artrózu. Kromě toho vědci doporučují pravidelnou konzumaci jahod kvůli ochraně očí před „oxidačním stresem“, tedy před vnějšími faktory včetně znečištění a UV záření. Jahody představují také možný zázrak v léčbě rakoviny – obsahují silné přírodní fytochemikálie, které v laboratorních podmínkách prokazatelně zabíjejí leukemické buňky. Více těchto látek je možné nalézt v lesních jahodách nežli u jiných odrůd.

U citlivějších lidí však mohou jahody vyvolat kopřivku. Proto je lépe promíchat je s mlékem nebo jogurtem. V této kombinaci s trochou cukru či medu jsou zejména oblíbenou pochoutkou pro děti.

Léčivé jahodové recepty

Kromě plodů, o jejichž léčivých účincích jsem se právě zmínili, jsou léčivé i listy jahodníků, jež se používají na nemoci ledvin a močových cest. Více o jahodnících a receptech z nich si přečtěte v našem článku ZDE

Uchovávání jahod

Při dozrávání a sklizni jahod na zahrádce nezřídka dochází k tomu, že sebrané plody nestačíme hned všechny zkonzumovat. V tom případě musíme mít na paměti, že jahody obsahují až 90 % vody a jsou proto vhodnou živnou půdou pro mikroorganismy. Pokud je tedy nebudeme hned dále zpracovávat, měli bychom je přechovávat v ledničce.

Nač je použít?

Pro mnoho dětí i dospělých je tento zahradní pamlsek neodolatelný! Jahodový pohár, kynuté knedlíky s tvarohem i rozmačkané jahody s cukrem nebo ledově vychlazený shake – všechny tyto pochoutky ve vás probudí pocit štěstí!

Nejchutnější jsou pak jahody čerstvě utržené. V kuchyni jsou oblíbené do sladkých moučníků, mražených krémů a zmrzlin, šlehaných pěn, ovocných pohárů… Běžně se jahody zpracovávají na džemy, šťávy, marmelády, jako kompot. Jahody se používají i jako dekorace pro míchané nápoje a značné oblibě se těší konzumace jahod spolu se sektem.

Protože obsahují málo pektinu a varem ztrácejí červenou barvu, při konzervaci je vhodné kombinovat je například s višněmi nebo červeným rybízem. Dnešní hospodyňky ale stále častěji pro uchování jahodové sklizně ze zahrádky volí zmrazování čerstvých plodů.

Naše jahodové recepty:

Recept na jahodové daiquiri (koktejl) přinášíme ZDE

Recept na domácí jahodové mléko jsme připravili ZDE

Recept na jahodové smoothie (nápoj) je ZDE

Recept na jahodové mojito (koktejl) naleznete ZDE

Recept na jahodový dezert z Mascarpone máme ZDE

Recept na klasickou jahodovou zmrzlinu hledejte ZDE

Recept na rychlou jahodovou zmrzlinu se ukrývá ZDE

Recept na náš jahodový džem objevíte ZDE

Recept na tvarohový koláč s jahodami naleznete ZDE

Recept na jahodové knedlíky z tvarohového těsta je ZDE



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB