Zdravý životní styl

Jahodové mámení

Čerstvě natrhané jahody – opojná sladká vůně, která se pojí s létem víc než cokoliv jiného. Znáte ve svém okolí vůbec někoho, kdo tohle červené ovoce nezbožňuje?

Jahody nejenom báječně chutnají, ale jsou tělu prospěšným pomocníkem uvnitř i zvenčí. Jsou ceněné pro vysokou dávku vitamínu C, obsahují širokou škálu vitamínů skupiny B, vitamín D, E a K, z minerálů mj. mangan, železo či vápník. Přitom šálek jahod (cca 150 g) obsahuje 49 kalorií a pouze 7 gramů cukru.

Díky obsahu ellagických kyselin jsou jahody báječným pomocníkem pro snižování hladiny krevního cukru. Spolu s antioxidanty zpomalují trávení škrobů. Jahody obsahují také flavonoid kvercetin, jehož účinky při dodržování zdravé životosprávy napomáhají s hubnutím a snižují riziko aterosklerózy. Znáte snad zdravější mlsání?

Jahody nejen nasladko

Jahody má většina z nás spojené se sladkými dezerty, džemy nebo zmrzlinovými poháry. Přitom využití tohoto ovoce je podstatně širší a neomezuje se ani jen na lahodné nápoje od mléčných koktejlů, přes smoothie až po alkoholické či nealkoholické drinky.

Mile vás překvapí v osvěžujících salátech, a to dokonce i zeleninových. Už před lety se na českém stole objevilo podávání jahod přelitých balzamikovou redukcí z červeného vína a balzamikového octa. Vyzkoušejte tuto zálivku na salát z čerstvých jahod, špenátových listů, avokáda a rukoly. Přidat můžete i trhané drůbeží maso upravené nejlépe metodou sous-vide, tj. pomalým vařením v páře. 

Dětem bude jistě chutnat osvěžující jahodová polévka nebo ovocná pizza s jahodami. Nezvyklá chuťová kombinace, kterou si však většina gurmánů rychle oblíbí, je spojení jahod a sýru. Pro začátek můžete zvolit méně výrazný krémový sýr nebo sýry typu feta. Odvážnější  sáhnou po sýru kozím, nebo dokonce s modrou plísní. Přidat můžete i čerstvé nebo sušené bylinky, např. tymián, mátu či bazalku. Celý chuťový experiment dovedou k dokonalosti ořechy v čele s těmi vlašskými.

Jestli vám už jahodová sklizeň přerůstá přes hlavu, připravte si domácí džemy, chutney nebo šťávy a zavařte jahody do zásoby. Uchováte si tak jejich chuť a vůni mnohem lépe, než když je rozbředlé vytáhnete z mrazničky. V zimě budete s nostalgií v srdci vzpomínat na štiplavé sluneční paprsky.

Voňavá domácí kosmetika

V horkém letním počasí nebo po náročné noci se vám jahody budou hodit jako ovoce první pomoci. Díky adstringentním vlastnostem jsou báječné při boji s nateklýma očima i unavenou pletí. Stačí je na půl hodiny nechat v mrazničce, poté nakrájet na tenké plátky a přiložit na oči nebo pleť. Tento voňavý obklad nechte působit čtvrt hodiny, poté obličej opláchněte studenou vodou.

Kosmetický průmysl si jahody cení díky alfa-hydroxilové kyselině, která pomáhá hydratovat pokožku, a navíc má exfoliační účinky. To znamená, že dokáže odstranit vrchní zrohovatělé vrstvy pokožky. Toho se využívá při peelingu i v pleťových maskách. Antioxidanty v jahodách zase zabraňují stárnutí organismu. Fantazii se při míchání domácí masky rozhodně meze nekladou. 

Rozmačkané jahody můžete smíchat s bílým jogurtem, což je vynikající po slunečném dni nebo při potřebě hluboké hydratace pokožky. Potřebujete-li vybělit jizvičky po akné nebo snížit dopad slunečního záření, smíchejte jahody s čerstvě vymačkanou citronovou šťávou. Pro zjemnění pleti se hodí maska z rozmačkaných jahod, vysokoprocentního kakaového prášku a medu. Z rozmačkaných jahod a medu můžete připravit také rychlý domácí peeling pro celé tělo. Každopádně nezapomeňte, že jahody jsou silným alergenem. Nejprve tedy pouze na malé části těla vyzkoušejte, jak na ně reaguje vaše pokožka.

Díky vysokému obsahu kyseliny jablečné a také díky zrníčkům mohou jahody posloužit jako přírodní bělidlo zubů. Stačí jahodu rozmačkat a smíchat s trochou jedlé sody na jemnou kaši. Tu naneste kartáčkem na zuby a nechte pět minut působit. S použitím tohoto „bělidla“ to ovšem nepřehánějte. Soda i ocet mohou poškozovat zubní sklovinu.



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB