Zdravý životní styl

Jáhly zlepšují kvalitu pleti i vlasů

Jáhly zlepšují kvalitu pleti i vlasů

Jáhly byly dříve běžně konzumovanou potravinou. Později jakoby se na ni úplně zapomnělo, ale dnes se vrací do jídelníčků mnohých lidí, především těch, kteří se snaží zdravě žít. Co jsou přesně jáhly a proč byste si pro ně měly udělat prostor i ve vašem jídelníčku?

Jáhly

Jáhly je označení pro potravinu, která vzniká oloupáním prosa. Patří mezi velmi staré plodiny pěstované už v době kamenné. Proso se v dnešní době pěstuje především v Indii, Číně a severní Africe.

Jáhly představují malé žluté kuličky mající průměr zhruba jeden milimetr. Jsou velmi výživné a vhodné i pro ty, kteří musí ze zdravotních důvodů dodržovat bezlepkovou dietu.

Jak jsme si uvedli, jáhly byly více v jídelníčku našich předků. Mnohé tradiční staročeské pokrmy jsou z jáhel – jáhlový chléb, jahelník, jáhlová kaše atd.

Proč zařadit jáhly do jídelníčku?

Jáhly řadíme mezi lehce stravitelné potraviny doporučované i lidem mající problémy s trávicím systémem, ledvinami, žlučníkem či játry. Jde totiž o zásaditou plodinu, která nedráždí.

Obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek, především vlákninu, vitamíny skupiny B a také minerální látky – draslík, hořčík, měď, železo, zinek a fosfor. Právě tyto minerály podporují správné fungování pohybového aparátu, srdeční soustavy, ale pozitivní vliv mají i na pleť, nehty a vlasy.

Kromě toho jsou jáhly zdrojem sacharidu uvolňujících se postupně. Zasytí na dlouhou dobu. Proto je tato potravina oblíbená mezi těmi, kteří se snaží zhubnout.

Jak jáhly připravit a konzumovat?

Ať už budete chtít z jáhel připravit jakýkoliv pokrm, před tepelnou úpravou je musíte několikrát spařit. V opačném případě by byly hořké. Poté se doporučuje je ještě na několik hodin namočit do studené vody. Rychleji se pak uvaří.

Základním pravidlem při vaření jáhel je poměr vody (popřípadě mléka) a jáhel 3:1 (tři díly vody, jeden díl jáhel). Po uvaření jsou jáhly měkké a vy z nich můžete připravovat různé pokrmy, ať už na sladký či slaný způsob. Dobrou chuť!



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB

Přihlašuji se k odběru týdenního newsletteru s novými recepty, soutěžemi a zajímavými články.