Zdravý životní styl

Grilované krevety s jasmínovou rýží

Grilované krevety s jasmínovou rýží

Grilování s rodinou nebo přáteli je jistě jednou z nejoblíbenějších aktivit léta. Voňavé masíčko, lahodné grilované sýry, nebo křupavá zelenina, to určitě zná každý, kdo kouzlu grilování propadl. Ale věděli jste, že také mořské plody jsou na grilu opravdu výtečné? V následujícím receptu vám prozradíme návod na skvělé grilované krevety, díky kterým se příští grilování stane netradičním gastronomickým zážitkem. A mimochodem, pokud vám krevety zachutnají, můžete si je připravit klidně i v zimě na pánvi.

Na 2 porce krevet budeme potřebovat:

  • asi 15ks větších, nejlépe vyloupaných krevet
  • plechovku kokosového mléka (400ml)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • ½ lžičky chilli
  • 1 lžíce curry pasty (popřípadě koření)
  • 1 lžíce medu

Do misky odebereme asi 7 lžic kokosového mléka. Přidáme olivový olej, chilli, curry a med. Všechno důkladně promícháme a do hotové marinády vložíme krevety. Pokud neseženeme krevety vyloupané, musíme je napřed zbavit skořápky a popřípadě také černého střívka na zádech, pokud je viditelné. Toho docílíme tak, že zlehka nařízneme hřbet krevetky až ke střívku a vytáhneme ho.

Krevety necháme naložené v lednici alespoň několik hodin, klidně i přes noc.

Jasmínová rýže:

  • hrnek jasmínové rýže
  • 2 lžíce olivového oleje
  • ½ hrnku kokosového mléka
  • ½ hrnku vody
  • šťáva z ½ limetky
  • špetka soli

Nejprve si připravíme směs, ve které rýži budeme vařit. Smícháme kokosové mléko s vodou. Přidáme šťávu z limetky a také špetku soli. Rýži si propláchneme ve studené vodě. Do kovového hrnce dáme rozpálit olivový olej, na nějž po chvíli přidáme také propláchnutou rýži. Necháme chvilku zesklovatět a přilijeme směs kokosového mléka, vody a šťávy z limetky.

Necháme odklopené vařit, ale nemícháme. Mezitím si rozpálíme troubu na 200°C. Když je rýže už na hladině vidět, vypneme sporák, ale také troubu, rýži přiklopíme skleněnou nebo kovovou pokličkou a vložíme do rozpálené trouby, kde necháme rýži asi 20 minut dojít.

Naložené krevety napíchneme na grilovací jehly, můžeme také prokládat kostičkou manga nebo ananasu. Vkládáme na gril a grilujeme do zlatova. Občas můžeme ještě potřít marinádou, ve které byly krevety naložené. Podáváme spolu s rýží.



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB

Přihlašuji se k odběru týdenního newsletteru s novými recepty, soutěžemi a zajímavými články.